Fındık Kabukları Aktif Karbon Olacak

7 Haziran 2023

Ordu Büyükşehir Belediyesi fındığın hem kapsülü hem de kabuğundan yararlanmak ve ekonomiye katma değer sağlamak için Aktif Karbon Üretim Tesisi kuruyor.

Fındığın kapsülünden yem üretimini gerçekleştirecek makine imal eden Ordu Büyükşehir, Aktif Karbon Üretim Tesisi ile fındık kabuğunun ayrı bir gelir kapısı oluşturmasını amaçlıyor. Bu kapsamda birçok sektörün ham maddesi özelliğini taşıyan fındık kabuğundan aktif karbon üretimi yapacak olan tesisi ülke ekonomisine kazandırmak için düğmeye basan Başkan Hilmi Güler’in temelini attığı tesisin inşaatı hızla sürüyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Efirli Yerleşkesi içerisinde çalışmaları devam eden Aktif Karbon Üretim Tesisi içerisinde fındık kabuğu deposu, aktif karbon deposu, karbon üretim alanı bulunacak. Aktif Karbon Tesisi ile 2,5 TL olan fındık kabuğunun 5 dolar cinsinde bir ürüne dönüşmesi, ilk etapta 22 bin ton fındık kabuğundan 2 bin 200 ton aktif karbon üretilmesi hedefleniyor.


AKTİF KARBON NEDİR?
Kömürün başka bir versiyonu olarak bilinen aktif karbonun mangal kömürüyle ilgisi bulunmuyor. Bu sebeple “aktif kömür” olarak biliniyor. Kullanılan ürünlerin çoğunda bulunan bu madde, genellikle hindistan cevizi kabuğu ve odundan üretiliyordu. Ordu Efirli’de inşaatı süren tesisin hizmete girmesinin ardından artık fındık kabuğundan da üretilebilecek. Kişisel bakım ürünleri, temizlik malzemeleri ya da gıda sektöründe kullanılan ürünlerin imalatında aktif olarak kullanılan bu malzeme, organik maddeleri sıvılardan ve gazlardan temizliyor.
Temizlik ürünlerinde iki kat fayda sağlıyor. Emici özelliğinin oldukça yüksek olması nedeniyle normal bir temizlik ürününe göre iki kat daha fazla hijyen sağlıyor. Bu nedenle temizlik ve kişisel bakım ürünlerinin içeriğinde sıkça yer veriliyor.