GİYSİ ÜRETİMİNDE 3 YENİLİKÇİ YÖNTEM
24 Şubat 2025Hızlı modayı yavaşlatmayı, sirkülariteyi artırmayı ve giydiğimiz kıyafetleri daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan yenilikçi çalışmalar yapılıyor. Dünya genelindeki bu çalışmalardan bir kısmı şöyle…

1-ABD merkezli bir girişim olan Natural Fiber Welding, bitki bazlı malzemeleri sürdürülebilir deri ve tekstil ürünlerine dönüştürüyor. Firmanın ürünleri, sentetik gibi davranan liflere bitkisel maddeleri karıştırılıyor. Bunların arasında PVC veya sentetik bağlayıcı maddeler içermeyen MIRUM adı verilen bitki bazlı deri de bulunuyor. MIRUM, doğal deriden farklı olarak zararlı kimyasallar kullanılmayan doğal bir işlemle üretiliyor. Suni deri veya plastik deriden farklı olarak kirletici değildir, bu nedenle biyolojik olarak doğal bileşenlere geri dönüşüyor.
2-Eon Group, modayı daha sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olmak için döngüsel ekonomiyi teşvik eden CircularID olarak bilinen giyim eşyalarına dijital kimlik verme yolunu geliştirdi. Bu dijital pasaport, markaların giysilerini istedikleri kadar satmalarına olanak tanıyor. Her bir ürün, üretimden satışa, yeniden satışa ve geri dönüşüme kadar tüm yaşam döngüsü boyunca izlenebiliyor ve takip edilebiliyor. Kimlik, geri dönüşümcülerin giysiyi kullanım ömrü sonunda işlemesine yardımcı olabilecek kumaş yapısı gibi temel bilgileri içeriyor.
3-Giyim israfına karşı savaş açan Queen of Raw, moda sektöründeki işletmelerin fazla stoklarını hızla kurup yönetmelerini sağlayan bir e-ticaret yazılım çözümü sunuyor .
Şirketin Materia MX Yazılım Hizmeti (SaaS) tedarik zinciri çözümü, fazla stokların satın alınmasını, satılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini otomatikleştirerek envanter verimliliğini artırıyor, paradan tasarruf sağlıyor ve olası giysi atıklarını değerlendiriyor.