İLERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ: SÜT KUTULARI KOMPOZİT LEVHAYA DÖNÜŞÜYOR

19 Ağustos 2024

Afyon Emirdağ’da kurulan bir tesis, geri dönüştürülmesi zor olan süt ve meyve suyu kutularını levhaya dönüştürüyor. Kimyasal kullanmadan 2500 tonluk presle sıkıştırılan kutu kırpıntılarından dayanıklı, sudan etkilenmeyen, uzun ömürlü kompozit malzeme yapılıyor.

Tetra Pak ile iş birliği yapan Aytı Entegre tesisi Türkiye’de pek örneği olmayan bir üretime imza atıyor. Afyon Emirdağ’daki bu tesiste süt ve meyve suyu kutularından kompozit levha üretiliyor. Bu sayede milyonlarca kutu çöpe gitmiyor tamamen doğal inşaat malzemesi haline dönüşüyor. Çevreci ve sürdürülebilir bu levhalar başta konteyner ve prefabrik yapılar olmak üzere bir çok alanda kullanılabiliyor.

Bu ürünü daha iyi tanımak ve üretim süreci hakkında bilgi almak için Aytı Entegre Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aytı ile görüştük. Aytı, Tetra Pak’ın üretimi esnasında ortaya çıkan fireler ve atıklar ile toplama merkezlerinden temin edilen kutuları kullanarak bambaşka bir ürün imal ettiklerini anlattı.

Aytı Entegre olarak, 2022 yılından bu yana Afyonkarahisar Emirdağ‘da yer alan üretim tesisinde %100 kompozit ambalajların, süt ve meyve suyu kutularının üretim esnasında çıkan firelerini geri dönüştürdüklerini anlatan Aytı, doğası gereği suya ve neme, küflenmeye karşı dayanıklı, ısı ve ses yalıtımı sağlayan yüksek performanslı yapı malzemeleri üreterek Türk sanayiine katkı sunduklarını söyledi. Aytı, ¨Temel ürünümüz Eco Levha, görünümü ve yapısal özellikleri itibariyle yapılarda temelden çatıya  farklı mimari ve yapısal çözümler sunmaktadır. Düşük karbonlu bir yapı ürünü olmasının yanı sıra herhangi bir kimyasal ya da katkı maddesi içermediği için aynı zamanda ekolojik bir ürün olarak sağlığa zararsızdır. Tamamıyla geri dönüştürülebilir bir üründür, kullanım ömrü sona eren ürünlerimiz, döngüsel bir çözüm sağlayan yeni levhalar halinde yeniden üretilebilmektedir.¨ şeklinde konuştu.

Aytı, şunları söyledi: ¨Bu kompozit levhaları biz süt ve meyve suyu kutularından üretiyoruz. Bu levhalar daha çok konteyner yapımında, prefabrik yapılarda ve kablo makarası üretiminde kullanılıyor. Sudan, nemden, darbelerden etkilenmemektedir. Bu ürünü yurt içinde bir çok müşterimize vermekteyiz. Yurt dışında da birkaç yapı marketle görüşüyoruz yakında ihracata başlayacağız. Bu ürünün ham maddesi Tetra Pak’tan temin ettiğimiz süt ve meyve suyu kutularıdır. Bu kutular kırpıntı haline getirilerek tesisimizde preslenerek levhaya dönüştürülüyor. Tetra Pak’tan gelen tüm kırpıntılar levhaya dönüşür, bu fabrikada herhangi bir fire olmaz. Üretim sırasında kenarlardan çıkan kesilen parçalar yeniden üretim sürecine dahil ederiz. Biz bir yılda karton kutuları geri dönüşümle ekonomiye kazandırırken yaklaşık 100 bin ağacın kesilmesinin de önüne geçmiş oluyoruz. Şimdiye kadar yıllık 5 bin tonluk kırpıntı kullandık. Önümüzdeki yıldan itibaren yıllık 25 bin ton süt ve meyve suyu kutu kırpıntısını levhaya dönüştüreceğiz. Bu durumda 100 bin kutuyu dönüştürerek atık olmaktan kurtaracağız.¨

Mustafa Aytı, meyve suyu ve süt kutularından yaptıkları levhaların kullanım alanı ve avantajları hakkında ise şunları söyledi: ¨%100 kompozit ambalaj firelerinden geri dönüştürerek üretmekte olduğumuz Aypan Levha, yaşam konteynerlarının tabanında, tiny house tabanında, prefabrik yapı tabanında, çatı kaplamaları, kiremit ve shingle altı yalıtım levhası olarak, zemin altı döşemesi olarak, dış cephe kaplamasında, duvar kaplamalarında, iç cephe duvar bölme malzemesi olarak, inşaat proje koruma duvarı olarak, depo, ambar, sahne ve tribün gibi yapıların inşaasında, mağaza, market ve fuar standı yapımında, raf yapımında, ambalaj sanayinde, mobilya imalatında, yat ve tekne üretiminde, reklam panosu yapımında, tarımsal yapılarda, duvar paneli olarak, araç kasası imalatında, otobüs ve minibüs tabanında, tır dorsesi tabanında ve her türlü iç dekorasyon uygulamalarında ve buna benzer birçok alanda kullanılabilmekte. Ana eksende yüksek mukavemete sahip olması ile beraber ahşabın kullanıldığı her alanda kullanılabilmektedir ancak çok daha dayanıklıdır. Aypan Levha, kullanım alanı, dayanıklılığı, fiyat avantajı, standart ebatta oluşu ve uygulama kolaylığıyla çok işlevsel geri dönüştürülmüş bir üründür. Isı ve nem izolasyonu noktasında nitelikli bir çözüm sunmaktadır.¨

Bu ürünü genel olarak alan sektörlerden söz eden Aytı, ¨Yaşam konteynerı üreticileri, prefabrik üreticileri, iç mekan mobilyası üretenler, kablo makarası yapan firmalar, dış mekan mobilyası yapanlar, yat üreticileri, tersaneler, havuz üretimi yapanlar bu ürünümüze ilgi gösteriyor.¨ şeklinde konuştu.

Aytı ürettikleri levhaların suntalardan daha dayanıklı ve avantajlı olduğunu belirterek şunları anlattı: ¨ Bu levhanın üretiminde herhangi bir yapıştırıcı veya başka bir kimyasal kullanmıyoruz. Isı vererek 2500 tonluk presle sıkıştırılma sonucu bu levhalar ortaya çıkıyor. Bu ürünler çok dayanıklı. Toprağın altına koyun, 100 yıl sonra çıkarın ilk günkü gibi dayanıklı olacak şekilde kullanılabilir. Kesilmesi kolay. Normal ağaç işleme aletleri ve makineleri kullanılabilir. Çürümez, çatlamaz, bükülmez veya kıymık yapmaz ve ahşabın aksine düğüm olmaz. Termit, kurdu, bakteri vb. etkenlerden etkilenmez. Dayanıklıdır: hafif kimyasallar, yağ, benzin, patojenler suya ve tuzlu suya dayanıklı. Çoğu maddeye maruz kalmaktan etkilenmez. Ahşaptan daha yoğundur ve yüksek sıkıştırma mukavemetine sahiptir. Diğer ahşap ürünler gibi kesilebilir, kalıplanabilir, vidalanabilir. Bakım gerektirmez, dolayısıyla değerli maliyetten tasarruf sağlar. Değişen iklim koşullarında doğada genleşmez. Estetik olarak güzel görünür. Uzun ömürlüdür. Uygun maliyetli ve tekrar geri dönüştürülebilir.¨