Kağıt Geri Dönüşümcüleri Yas Sürecinin 7 Aşamasını Atlatabilecek Mi?

20 Eylül 2018

Duesseldorf’ta önemli bir geri kazanılmış kağıt konferansında Çin’in ithalat kısıtlamalarının sonuçlarına değinen Wade Schuetzeberg, “Şu anda yas sürecinin yedi aşamasından geçiyoruz. Çoğumuz henüz “şok”, “inkar” ve “öfke” aşamalarına takılı kaldı. Önümüze bakmalı ve bu paradigma kaymasını kabullenmenin bir yolunu bulmalıyız,” dedi.

BVSE’nin yıllık geri kazanılmış kağıt konferansında önde gelen ihracatçı America Chung Nam Europe’un idari direktörü Wade Schuetzeber tarafından bildirildiği üzere 2018 yılının ilk iki ayında Çin’e sevk edilen geri kazanılmış kağıt hacmi bir önceki yıla göre yaklaşık %47 düşüşle toplam 2,5 milyon ton oldu. Bu yıl için düzenlenen ithalat lisansları ise şu ana kadar 11 milyon ton seviyesinde.

Çin, 2017 yılında ABD’den 11,5 milyon kısa ton geri kazanılmış selüloz ithal ederken bu rakamın 6,5 milyon kısa tonu OCC (önceki yıla göre -%8,83), 3,1 milyon kısa tonu ONP (-%6,32) ve 1,8 milyon kısa donu SMP (-%12,14) oldu. Avrupa’dan yapılan ihracat ise toplam 7,2 milyon kısa tona ulaşırken, bu rakamda OCC 5,5 milyon kısa ton (-%18,48), ONP 318.600 kısa ton (+%13,58) ve SMP 1,4 milyon kısa ton (-%24,63) paya sahip oldu. Japonya ise Çin’e 2,3 milyon kısa ton malzeme gönderirken, bu rakamın 1 milyon kısa tonu OCC (-%13,57), 159.800 kısa tonu ONP (-%27,1) ve 1,2 milyon kısa tonu SMP (-%7,57) oldu.

ÇALKANTILI BİR YIL
Schetzeberg, BVSE etkinliğinde bir araya gelen 500’den fazla delegenin karşısında, “2017, tümüyle çalkantılı geçti ve 2018 de kolay olmayacak. Kağıt dibi gördü. Dünyadaki pek çok yerde çok düşük değere ve hatta eksi değere sahip. İnsanlar fiyatlar hakkında konuşmaya bayılıyor. Evet, fiyatlar inip çıkıyor, ancak asıl önemli olan fiyatlar değil, risk yönetimi. Korku asla iyi bir motivasyon kaynağı olmamıştır, en azından iyi sonuçlara ulaşmak istiyorsanız böyledir,” dedi.

Schuetzeberg, Japonya’da kirliliğin sadece %0,1 olduğunu vurguladı. Ona göre Avrupa, kendisi için belirlediği hedeflere bağlı kalması halinde “sorunla karşılaşmayacak”. Schetzeberg sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanırım %1,5 kirlilik kesinlikle ölçülebilir. Günümüzde bir balyanın kalitesinin nasıl olduğunu öğrenmek için her tür çözüme sahibiz. Bu artık üç bilinmeyenli denklem değil. Şikayet etmek yerine gerçekçi çözümler aramalıyız.”

Schetzeberg’e göre geri kazanılmış selüloz kalitesini daha da artıracak şey, toplama hedeflerini tekrar tekrar yükseltmek yerine ürün tasarımına odaklanmak. Çin’in komşuları olan Vietnam ve Endonezya ile Hindistan şu anda büyük miktarda geri kazanılmış kağıdı “ele geçiriyor”. Schetzeberg, “Çin ile aynı kaderden muzdarip olmamak için bu ülkeler harekete geçecek, dikkatli olun,” sözleriyle delegeleri uyardı.

İNGİLTERE DEĞİŞİMİ HİSSEDİYOR

Geri Dönüşüm Derneğinin (TRA) İcra Kurulu Başkanı Simon Ellin, Çin tarafından uygulanan ithalat kısıtlamalarının, kullanılmış selülozunun yaklaşık %46’sını Çin’e ihraç etmeye alışan İngiltere’ye “büyük bir darbe” vurduğunu onayladı. Çin’in “yabancı çöp” olarak tanımladığı mallara karşı yürüttüğü “Mavi Gökyüzü” kampanyası temelinde Çin limanlarına yönelen geri dönüştürülecek mal miktarı yaklaşık %14 düştü.

Ellin, “Henüz erken zamanlardayız. Ama değişimi şimdiden hissedebiliriz. Ancak yasaklamanın arkasındaki açıklama bana sanki kasıtlı olarak belirsizmiş gibi geliyor. Çöp, her şey olabilir. Bunun kesinlikle bizim kağıtlarımız ve kartonlarımız için geçerli olmadığını biliyoruz.”

Ellin ayrıca “İngiltere’nin yoğun bir şekilde geri kazanılmış kağıt stokladığı veya yaktığı hakkında duyduğunuz dramatik öykülerin kesinlikle yalan” olduğunu belirtti. Ellin’e göre İngiltere’deki depolar aslında “dolu değil”. Ellin, “Birikmiş stoklar yok. Onun yerine önemli fiyat düşüşleri ve yeni satın alma alışkanlıkları görüyoruz. Hollanda gibi ülkeler ucuz karışık kağıdımıza yoğun bir şekilde yöneliyor. Şimdi talebi karşılayabilmek için çaba harcıyoruz. Bu çok sıra dışı. Böyle bir talebi hiç beklemiyordum,” dedi.

Ellin’e göre 95/5 OCC’nin “temkinli alınıp satılması Türkiye, Hindistan, Endonezya, Vietnam ve Tayland’a kadar uzanarak piyasanın dinamikliğini ve diğer ülkelerin Çin ile rekabet edebildiğini ve edeceğini gösterdi. Ellin sözlerini “Ne olursa olsun, malzemelerimizin gideceği bir yer var,” diyerek sonlandırdı.

TRA’nın İcra Kurulu Başkanına göre İngiltere’nin geri kazanılmış kağıt kalitesi son yıllarda “çok” gelişti. Ellin, “Çin’e gönderilen kağıtta reddedilen oranın geçen yıl %0,09 olduğunuzu sanıyorum. “Bu çok önemli ve kesinlikle Kuzey Amerika’nınkinden çok daha düşük,” dedi.

“TAMAMEN RASTGELE”

Polonya’daki Mondi şirketinden Marek Skorwider, “Amerika, geri kazanılmış selüloz akışında daha fazla ham selüloza sahip ve bu yüzden Avrupa’ya oranla daha uzun selüloz lifleri sunabiliyor; bu yüzden ABD’de ithalatın azalma oranı, Avrupa ile karşılaştırıldığında yaklaşık yarı yarıya daha az. Bu bakımdan genel geri dönüşüm oranlarımızı ve geri dönüştürülmüş içerik kullanım miktarlarımızı artırmaya yönelik gösterdiğimiz başarılı gayretlerin kurbanıyız. Çin’in seçme fırsatına sahip olduğunda uzun selüloz yerine kısa selüloz seçmesi mantık taşımaz. Bu alanda daha fazla iş kapmaya çalışmak yerine kendimizi rekabet edebileceğimiz bir alana adayalım.”

Almanya’daki Melosch Export şirketinden Andreas Otto’ya göre son zamanlardaki gelişmelerin “garip” bir yanı iyi malzemenin bile çeşitli durumlarda geri gönderilmesiydi. Otto, “Standartların öngördüğünden daha kaliteli kağıdımız vardı ve bize geri döndü. Bu nasıl olabilir? Bu hem vakit hem de para kaybı. Ve tamamen rastgele bir durum olarak görünüyor,” dedi.

Otto, Kalite hedeflerinin düzgün şekilde uygulanmasını temin etmek için Çin’in liman yetkililerinden daha iyi düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

“GÜÇLÜ BEKLENTİLER”

Pöyry araştırma firmasından David Powlson’a göre küresel geri kazanılmış selüloz ticaret hacmi 2016 yılında yaklaşık 57 milyon ton oldu. Bu toplam değerin yaklaşık 20 milyon tonu Amerika’dan Asya’ya yapılan ihracatlardı (%79’u Çin’e). Bunun karşılığında Batı Avrupa, aynı yılda Asya’ya yaklaşık 11 milyon ton (%82’si Çin’e) ihraç etti. ABD’de malzemenin yaklaşık yarısı OCC olurken, Avrupa’dan yapılan ihracatın ise %70’inden fazlası OCC oldu.

E-ticaretin toplam perakendede en az %20 paya sahip olacağının araştırmalarda öngörülmesiyle kutu kartonunu geri kazanılmış selüloz sektörü için “çok ilginç” bir segment olarak gören Powlson, “Bu şimdiden milyar dolarlara varan bir iş ve önümüzdeki pek çok yıl için güçlü beklentiler var,” diyor.

Powlson, kağıt ile ilgili olarak “gelecekteki üretim artışının mevcut lider Asyalı şirketler tarafından oluşturulma olasılığının yüksekliğini” vurguladı. Asyalı oyuncuların dünyadaki ilk 15 üreticinin kapasitesinin %45’ine sahip olduğunu, bunun 2000 yılındaki %16’ya göre önemli bir artışa işaret etiğini belirtti. Powlson’un ifadesine göre son 10 yılda 200 yeni geri dönüştürülmüş kağıt fabrikası ortaya çıktı ve “bu yeni hacmin dörtte üçünden fazlası Çin’de yer alacak”. Geri kazanılmış selüloz toplama işlemleri bakımından, oranların sırasıyla %72 ve %65 olduğu Avrupa ve Kuzey Amerika’da büyüme için sınırlı bir zemin bulunuyor. Analist Powlson’a göre “henüz kendisinden yararlanılmamış çok az geri kazanılmış kağıt kaynağı bulunuyor; yeni malzeme kaynağı bulmak kolay değil.” Hindistan’da ise gerçek toplama oranlarının fiili olarak bildirilenlerden çok daha düşük olduğu söyleniyor. Powlson, “Oranların bildirilenden yarı yarıya daha düşük olduğunu, yaklaşık %20 olduğunu sanıyorum,” diyor.

“İŞLEVSİZ BİR PAZAR”

Avrupa Geri Dönüşüm Endüstrileri Konfederasyonu’nun (EuRIC) Genel Sekreteri Emmanuel Katrakis,  2020 yılına kadar AB üye devletlerindeki geri kazanılmış kağıt ve kartonun en az %50’sinin geri dönüştürülmesi gerektiğine, ondan sadece beş yıl sonra geri dönüşüm hedeflerinin %75’e ve 2030 yılında %85’e çıkarılacağına değindi.

Katrakis’e göre öncelikle ilgilenilmesi gereken bir engel, “atık mı değil mi” ikilemi. AB’nin revize edilmiş döngüsel ekonomi paketi her bir üye devlete geri kazanılmış kağıdı atık olarak kabul edip etmeme kararını alması için daha çok özgürlük tanıdı ve bu durum, Katrakis’in iddiasına göre “işlevsiz” bir iç pazara neden oldu.

Duesseldorf’ta delegelere seslenen Katrakis, “Bazı ülkelerde EN 643 kalite geri kazanılmış kağıt kanunlar gereği artık atık olarak kabul edilmiyor. Ancak sınırların ötesindeki kişiler ise bu durumu kabul etmeyebiliyor,” dedi. Bazı yerlerde, aynı ülkenin farklı bölgelerinde bile kurallar tümüyle değişiyor.

Katrakis’e göre bu nedenle, kağıt geri dönüşüm pazarının iyi işleyişini temin etmek için EN 643 kalite standardına dayanan atık sayılmaktan çıkma kriterlerine “artık daha önce hiç olmadığı kadar” ihtiyaç duyuluyor.
Kaynak: Recycling Int.