Kaliforniya Tek Kullanımlık Plastikleri Yasakladı!

1 Mayıs 2019

Tek kullanımlık plastikleri yasaklayan Kaliforniya 2030’da sıfır atığı gerçekleştirmiş bir eyalet haline gelecek.

Kaliforniya Tek Kullanımlık Plastikleri Yasakladı!

Kaliforniya daha önceki yıllarda pipet ve poşet gibi plastik eşyaların kullanımına engel koyan bir yasayı yürürlüğe koymuştu. Tek kullanımlık plastik gıda kaplarını, geri dönüştürülemez veya gübreleşemeyen diğer ambalajların kullanımını durdurmak için yürürlüğe konulan yasa sayesinde 2030 yılında eyalet genelinde tek kullanımlık plastikler aşamalı olarak ortadan kaldırılacak.

Kaliforniyalılar bu yasanın diğer eyaletlere ve ülkelere de örnek olacağını, okyanuslarda ve kumsallarda oluşan plastik birikintilerinin zamanla dünya genelinde azalacağına inanıyor. Kâr amacı gütmeyen bir çevre grubu olan Californians Against Waste Genel Müdürü Mark Murray, “Kaliforniya’da yaptığımız, tüm ülkeye yayılma eğiliminde. Üreticiler Kaliforniya’daki bu kurala uymak zorunda kalırsa, muhtemelen ülke genelinde de bunu yapacaklar.” dedi.

Yasa savunucuları, bu düzenlemenin plajlarda, okyanuslarda ve nehirlerde ortaya çıkan plastik sorununu azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Aynı zamanda, mevzuatın destekçileri, atılan plastiklerin Çin’in 2018’de plastik atıkları geri çevirmeye başlamasından bu yana geçen yılda daha büyük bir endişe haline geldiğini savundu. Plastik atıklar çoğu zaman kansere neden olduğu düşünülen toksik kimyasallara dönüşüyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, plastiklerin okyanusta biyolojik olarak parçalanması yüzlerce yıl alabilir. Önde gelen plastik reçinelerin üreticilerini temsil eden Amerikan Kimya Konseyi (ACC) plastik ambalajın yüzde 100’ünün 2040 yılına kadar geri dönüştürülmesi, yeniden kullanılması veya geri kazanılması hedefini belirledi.

ACC ayrıca, 2030 yılına kadar plastik ambalajların yüzde 100 geri dönüştürülebilir veya geri kazanılabilir olması gerektiğini savunuyor.