Komşu Kart Başarılı Bir Uygulama
6 Nisan 2021Antalya Muratpaşa Belediyesi, uzun zamandır başarıyla yürüttüğü Çevreci Komşu Kart Projesi’ni Mesut Geri Dönüşüm ile birlikte gerçekleştiriyor.
Mesut Geri Dönüşüm, evlerde ayrı ayrı biriktirilen kağıt, plastik, cam ambalajları vatandaşlardan ücret ödeyerek alıyor. Toplanan atığın ağırlığına göre karta para yükleniyor. Mesut Geri Dönüşüm de vatandaştan aldığı bu atıkları tesisinde ayrıştırarak geri dönüşüm şirketlerine satıyor.
Mesut Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akbaş ile Çevreci Komşu Kart Projesi’ni konuştuk. Metin Akbaş bize şirketin nasıl kurulduğunu, geri dönüşüm sektöründeki Akbaş ailesinin varlığını da anlattı.
“Antalya’da önce Aksu, Konyaaltı ilçelerinde faaliyet gösterdik. Uzun zamandır da Muratpaşa’da çalışıyoruz. Komşu Kart uygulaması kapsamında atıkları topluyoruz. Bu kartın kullanıma geçmesiyle geri dönüşüm oranlarında dikkat çekici bir artış yaşandı. Vatandaş para aldığı için ambalajı çöpe atmıyor ayrı toplayıp biriktiriyor. Tamamen uygulanırsa çok güzel bir sistem. Evlerdeki ambalaj atıklarını bu yöntemle topluyoruz. Marketlerden zaten toplamada sorun yok. Evlerdeki ambalaj atıklarını toplamak problem. Toplanmazsa hepsi diğer atıklar gibi çöpe gidiyor. Bu konuda Avrupa’dakine benzer bir yasa çıkarılması lazım. Ambalaj atıkları ile ilgili yasa çıkarsa çöpe atan olmaz. Bu uygulama depozito sisteminden daha faydalı olacaktır. Çevreci Komşu Kart, bana göre uygulanması planlanan depozito sisteminden daha verimli. Biz bu sistemi biraz daha geliştirdik. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, başkan yardımcıları, personeller bu konuda özverili çalıştılar. Bize de destek verdiler. Projede zarar ettiğimiz dönemler oldu ama başkanı yarı yolda bırakmadık.
Bu sistem tüm ülkede rahatlıkla uygulanabilir. Atık getirme merkezlerine getirilen atıklar para ile alınır. Biz evlere gitmeyelim. Vatandaşlar ambalajları atık merkezlerine götürsün. Her mahallede 2’şer tane atık getirme merkezi olsa, 20 personelle bunları her gün toplayabiliriz. Araçlarla her sokağa girmemiz bizim için zor ve masraflı oluyor. Avrupa’da böyle toplanmıyor. Atık merkezlerinde ambalajlar toplanıyor. Ceza uygulaması da gerekli. Oy kaybı korkusu olmadan yapılmalı. Bu vatandaşın lehine yararı- na bir uygulama. Bilinçlendirme yapılır, vatandaşa bu durum anlatılırsa sorun kalmaz.
Komşu Kart uygulamasıyla belediyenin kasasına para girmiyor. Hepsi vatanda- şın yararına harcanıyor. Başkan doğru bir uygulama hayata geçirdi. Kendisi de Komşu Kart Projesi’ne büyük önem veriyor. Şimdi benzer uygulamayı Şişli Belediyesi de hayata geçirdi.
Komşu Kart uygulaması Sıfır Atık Projesi ile de uyumlu. Valilikle yaptığımız işbirliği doğrultusunda Muratpaşa’da bütün resmi kurumlarda toplanan atıklar bize geliyor.”
ÇOCUKLARA YERİNDE EĞİTİM
Mesut Geri Dönüşüm’ün aylık 6-7 bin ton, yıllık kapasitesi yaklaşık 70 bin ton. 33 aracımızla günde yaklaşık 40 ton atık topluyor. Okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, oteller, lokantalar, büfeler, sağlık kuruluşları ve evlerden ambalajlar toplanıyor. Tesise getirilen kağıt-karton, plastik, metal ve cam ambalaj atıklar tek tek ayrıştırılıyor. Pres makinelerinde balya haline getirilen ambalaj atıkları çevre izin ve lisans belgeli geri dönüşüm tesislerine gönderilmekte.
Mesut Geri Dönüşüm eğitim faaliyetlerine de imza atıyor. Geri dönüşüm atıkları ile bilgiler verilmesi adına belediyeler ile ortak çalışmalar düzenleyen şirket, tesiste öğrencileri ağırlıyor. Okullardan gruplar halinde getirilen öğrencilere atık ayrıştırma üniteleri gösteriliyor, yapılan çalışmalar ve geri dönüşümüm önemi anlatılıyor. Okullarda yapılan eğitim çalışmalarında öğrencilere geri dönüşüm malzemelerinden yapılmış olan kalem-defter seti gibi hediyeler verilmekte. Yetişkin bireylere geri dönüşümün öne- mini vurgulamak adına ambalaj atıklarını ayrı biriktirmeleri hakkında pazar yerlerinde bilgilendirme çalışmaları yapılıyor.
GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ AİLESİ: AKBAŞLAR
Vanlı Akbaş ailesi 80’li yıllarda Çanakkale’ye göçtü ardından Mersin’e yerleştiler. Hurdacılığa da Mersin’de başladılar.
Mesut Dönüşüm kurucusu Metin Akbaş, engelli kardeşi Mesut’un adını şirketin ismi olarak belirledi. 1987’de Mersin’de hurdacılığa başladıklarını anlatan Akbaş, babasının bu işe adım atmasının ardından akrabalarının da Ankara, Adana, Mersin gibi illerde sektöre girdiğini belirtti. Antalya’da Erensan, Eskişehir’de AK Dönüşüm, Mersin’e Akbaşlar AŞ, Çevdosan, Ankara’da Öz Akbaşlar şirketleri var. Metin Akbaş, “Bu sektörde sülale olarak yoğunuz.” diyor.
- Etiketler:
- mesut geri dönüşüm
- metin akbaş