Konya Kağıt Halka Arz Büyüklüğü 181 Milyon TL Oldu

25 Mart 2022

Talep toplama süreçlerini 18-19 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştiren Konya Kâğıt Sanayi ve Ticaret AŞ’nin arz büyüklüğü 180,7 milyon liraya ulaştı.

18-19 Kasım 2021 tarihlerinde Konya Kâğıt Sanayi ve Ticaret AŞ (Konya Kâğıt) paylarının halka arzı “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle gerçekleştirildi.

Halka arza aracılık yapan Halk Yatırım’dan KAP’a yapılan açıklamaya göre, Halka arzda birim fiyat 6,95 TL olarak açıklanmış olup, halka arz edilen 26.000.000 TL nominal değerli payların satışı gerçekleştirildi. Buna göre halka arz büyüklüğü 180.700.000 TL olarak gerçekleşti. Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara tahsisat tutarının yaklaşık 2,5 katı, Yüksek Başvurulu Yatırımcılara tahsisat tutarının yaklaşık 7,6 katı, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara ise tahsisat tutarının yaklaşık 4,7 katı talep geldi.

“KONYA KÂĞIT KUR RISKI TAŞIMIYOR”

Konya Kâğıt Genel Müdürü Efe de 32 yıllık bir geçmişe sahip olan Konya Kâğıt paylarının BİST’te işlem görmesiyle şirketin daha kurumsal bir yapıya kavuşacağını söyledi.

Yıllık 98 bin ton üretim kapasiteyle, Türkiye yazı tabı kâğıt üretiminin yüzde 25’ini karşıladıklarını belirten Efe, “Şirketimiz elektrik ve buhar ihtiyacını da kendi kurmuş olduğu doğal gazla çalışan kojenerasyon tesisinden karşılıyor. Ayrıca Konya Kâğıt kendine münhasır mali konforu olan minimum borçluluk seviyesinde olan bir şirkettir. Bunun yanında yüzde 70’ten fazla ürününü dövizle sattığı için kurdan etkilenmeyen bir firmadır.” dedi.

“ZORUNLU EĞITIMDE DAĞITILAN KITAPLARIN ANA TEDARIKÇISIYIZ”

Salgında temizlik ve ambalaj kâğıtlarında ciddi talep artışı olduğunu anımsatan Cemalettin Tunç Efe, Konya Kâğıt’ın ürettiği kâğıtların, ofset kâğıtlar kategorisinde yer aldığını söyledi. Türkiye’de ve yurt dışında bazı ülkelerin zorunlu eğitimde kullandığı kitapların ana kâğıt tedarikçilerinden birisi olduklarını belirten Efe, “Tüm kâğıtlarımız gıdayla temas edilebilir özellikte. Bizim ürettiğimiz ürünler çocuklarımızın elinde. Çocuklar devamlı defteri, kitabı elliyor. Sonra elini ağzına götürüyor. Onun için bu ürünler yaklaşık 72 testten geçiriliyor. Türkiye ve Avrupa laboratuvarlarında yapılan testlerle insan sağlığına zararlı olmadığı ispat edildikten sonra satışa sunuluyor. Sadece kullanılan kağıdın değil, içinde yer alan tüm baskı malzemelerinden boyasına kadar insan sağlığına zararlı olmaması gerekiyor. Yoksa zaten hiçbir yere bu malları gönderemeyiz. Daha sonraki yatırımlarımızda renkli kâğıtta yapmaya başladık. Şu anda her renkten kâğıt yapabilen Türkiye’deki tek fabrikayız. Genelde Kur’an-ı Kerim ve meali kitaplarında kullanılan Ivory kâğıtlarını da üretmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

ITHAL EDILEN ÜRÜNLERI ÜRETECEKLER

Efe, bundan sonraki yatırım hedeflerinin Türkiye’de üretimi olmayan, ithalatla karşılanan bazı katma değeri yüksek kâğıt türlerine yatırım yapmak olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “Bu yatırımların fizibiliteleri bitmek üzere. İthal ikamesi mahiyetindeki bu yatırımlar Türkiye’nin cari açığına da olumlu katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda üç ana projemiz masada bekliyor. 2022’de daha da büyüyerek 1 milyar liraya yakın bir ciro hedefliyoruz. Bu rakam 100 milyon doların üzerinde. Bu yıl da 700 milyon liralık ciro hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız. Kâğıt alanında yeni yatırımlar düşünmekteyiz. Bunlar katma değerli kâğıt üretimi üzerine olacak. Cari açığı kapatmaya da yardımcı olacak. Halka arzın da buna katkısı olacak. Biz şu an yüzde 15-20 civarını toplam satışlarımızın ihracata göndermekteyiz. Amerika, İrlanda, İsrail, Batı Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika olmak üzere toplamda 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Halka arzla birlikte daha kurumsal bir büyümemiz olacak, yıllar boyu kalıcı olmak iste- yen bir şirketiz. Plan ve projelerimiz hazır, yönetim kurulu onayını müteakip yatırım kararlarına hemen başlayabiliriz. Bunlara ilave olarak da son 10 yılda kendi inovasyon yatırımlarımıza da 25 milyon dola- rın üzerinde bir para harcamış ve realize etmiş durumdayız.”