Türkiye’de Yılda 4 Bin 400 Ton Atık İlaç Toplanıyor

23 Nisan 2021

Konya merkez ilçesi Karatay’da, tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaç ve ilaç atıklarının doğaya karışmadan imha edilmesini sağlamak için adım atıldı.

Karatay Belediyesi, “Atık İlaçların Kaynağında Ayrı Toplanması, Taşınması, Bertaraf Edilmesi Projesi” protokolünü imzalandı. ÇEKOOP ile imzalanan protokol töreninde konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “İlçemizde zirai ilaçların ambalajlarının toplanması amacıyla bir projemiz var.

Proje kapsamında merkeze uzak mahallelerimizdeki 38 noktaya ambalaj atık kumbarası yerleştirdik. Kumbaralarımızda biriken ilaç artıkları veya ambalajlarını geri dönüşüm merkezlerine göndererek söz konusu atıkların çevreye zarar vermesinin önüne geçiyoruz. Şimdi de atık ilaçların toplanması ve bertaraf edilmesine dair bir projenin protokolünü imzalıyoruz.” dedi.

Sınırlı Sorumlu Eczacılar İlaç Sağlık ve Eczane Gereçleri Atıklarını Değerlendirme Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Nezihi Pekcan ise Türkiye’de yılda 4 bin 400 ton atık ilaç toplandığına vurgu yaptı. 11 yıldır atık ilaçların toplanıp bertaraf edilmesi noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Pekcan, “Temel amacımız, özellikle atık ilaçların çevreye verdiği zararları bertaraf etmek ve bu süreci takip etmektir. Türkiye’de yılda 4 bin 400 ton evsel atık ilaç toplanıyor. Bunların çevreye verdiği zarar çok büyük. Çünkü bu atıkların besin zinciri veya çevreye karışması büyük tehlike arz ediyor.” dedi.