ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNE GÜZEL ÖRNEK
23 Şubat 2025Hitit Üniversitesi doğada çözünemeyen atıklar için geri dönüşüm makinesi üzerinde çalışıyor.
Makineyle blister petlerdeki (plastik ve alüminyumdan oluşan ambalaj çeşidi) atık malzemenin geri dönüşümde kullanılabilir hale gelmesi hedefleniyor.
Çorum’da geri dönüşüm tesislerine yönelik makine imalatı yapan firma ile Hitit Üniversitesinin iş birliğinde, ilaç ve gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılan bilister petlerin plastik ve alüminyum katmanlarının birbirinden ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması amacıyla “Blister Petlerin Geri Dönüşümü Peojesi” başlatıldı. TÜBİTAK’ın da finansal destek sağladığı proje kapsamında geri dönüşüm makinesi geliştirilmek üzere çalışmalar sürüyor.
Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık, blister petlerin plastik ve alüminyum içermesinden dolayı doğada kendiliğinden çözünemediğini, ayrıştırılmadan geri dönüşümünün de mümkün olmadığını belirtti. Blister petlerdeki plastik ve alüminyumu ayrıştıracak bir makine üzerine çalıştıklarına işaret eden Işık, yerli imkanlarla geliştirilecek makine ile yılda 200 bin tona kadar atık blister ped ayrıştırılarak geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılabileceğini vurguladı.
Işık, “Blister petleri, ilaç sanayisinde hapların konulduğu ambalaj ya da bardak şeklindeki paket sularda ve buna benzer alanlarda yaygın olarak kullanılmakta. Bu ürün kullanıldıktan sonra geri dönüştürülemeyen, çöpe atılan bir ürün. Bu ürünü geri dönüştürülebilir hale getirerek ekonomimize ciddi katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yerli ve milli bir ürün olması nedeniyle ülkemizin sıfır atık çalışmalarına da güzel bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

- Etiketler:
- analiz
- atık
- belediye
- geri dönüşüm
- kağıt
- plastik
- sektörden
- sıfır atık