En Çok Karbon Salan Ülkeler
6 Nisan 2021İklim değişikliğinin en önemli sebebi karbon salımı hiç şüphesiz. Mavi dünyamıza en fazla kirli gazı salanlarsa Çin, ABD ve AB ülkeleri.
2015 yılında, dünya liderleri iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bir anlaşma yapmak için Paris’te bir araya geldi. Şimdiye kadar 189 ülke, küresel emisyonların azaltılmasını içeren Paris Anlaşması’na imza attı.
Çin, AB ve ABD toplam küresel emis- yonların %41,5’ini sebep oluyor. En alttaki 100 ülke yalnızca %3,6’lık bir paya sahipler. Dünyada en çok karbon salan ülke Çin. 2018 rakamlarına göre Çin emisyonun %26,1’ini sağlıyor. ABD karbon emisyonlarının %12,67’sinden sorumlu. 27 AB ülkesi toplamda %7,52 oranında emisyona yol açıyor. 4. sırada %7,08 oranla Hindistan, 5.sırada % 5,36 oranla Rusya, 6. sırada %2,5 ile Japonya geliyor. Sonraki ülkeler sırasıyla Brezilya, Endonezya, İran, Kanada, Güney Kore, Meksika, Suudi Arabistan, Avustralya, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere, Pakistan ve Tayland geliyor. Türkiye dünya karbon salımında %1,05’lik oranla 16. sırada yer alıyor.
En çok karbon salımı yapan 10 ülke önemli adımlar atmadan, iklim değişikliğiyle başarılı bir şekilde mücadele edilemez.
Sera gazına yol açan en önemli sektör enerji. Enerji sektörü küresel emis- yonların % 73’üne yol açıyor. Karbon emisyonu oluşturan diğer faktörler ise başta tekstil olmak üzere imalat, ulaşım, tarım, inşaat ve atıklar olarak sıralanıyor.
Toplamda en çok karbon salanlar 1990’dan beri emisyonlarını %47 artırırken Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Rusya ve Japonya o zamandan beri zirve yaptı. Brezilya emisyonlarını dengelemiş görünüyor. Çin, Hindistan, Endonezya, İran ve Güney Kore hala emisyonlarını artırıyor olsalar da Hindistan ve Endonezya nispeten daha düşük kişi başına emisyona sahip.
İklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için 2050 yılına kadar emisyonların hızla sıfıra indirilmesi gerekiyor
2040’a Kadar Net Karbon Emisyonlarını Sıfırlayacak
Vodafone Grubu, toplam küresel karbon emisyonlarını 2040 yılına kadar “net sıfır”a düşüreceğini taahhüt etti. Paris Anlaşması’nın en iddialı hedefi olan ısınmayı 1,5°C’de tutmak için gereken azaltımlar paralelinde Vodafone, 2030 karbon azaltma hedeflerinin Bilime Dayalı Hedefler (Science Based Targets) girişimi tarafından onaylandığını belirtti.
Vodafone, 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonlarını tamamen ortadan kaldıracak ve bu sayede 2050 yılı için belirlemiş olduğu tüm karbon ayak izinde ‘net sıfır’a ulaşma hedefini 10 yıl öne çekmiş olacak.
Vodafone Grubu CEO’su Nick Read şunları söyledi: “2040’a kadar tamamen ‘net sıfır’ hale geleceğimizi taahhüt ettik ve Bilime Dayalı Hedefler girişimi, 2030 karbon hedeflerimizin Paris Anlaşması’nın en iddialı hedefleriyle uyumlu olduğunu onayladı. Artırılmış enerji verimliliği, yenilenebilir enerji tedariki, şebeke atıklarımızın azaltılması ve tedarikçi seçiminde yeni çevresel kriterler sayesinde karbon ayak izimizi azaltmaya kararlıyız.”
Vodafone, 2019 yılında, tüm elektriği yenilenebilir kaynaklardan satın almayı, 2025 yılına kadar çevresel ayak izini yarıya indirmeyi ve şebeke atıklarının %100’ünü yeniden kullanmayı, yeniden satmayı veya geri dönüştürmeyi taahhüt ederek daha döngüsel bir ekonomiye geçişi desteklemişti.