YENİLENEBİLİR ENERJİ ARTIYOR ANCAK YETERİNCE HIZLI DEĞİL
8 Mayıs 2024Avrupa Komisyonu’nun yıllık yayımlanan Enerji Birliğinin Durumu raporunda güneş ve rüzgar enerjisi payının arttığını gösteriyor. AB, Rusya’nın fosil yakıtlarından vazgeçme yolunda hızla ilerliyor.
Enerji Birliğinin Durumu raporu her yıl Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanmakta.Rapor, son 12 aydaki blok genelindeki enerji üretim yönelimini ortaya koyuyor. Güneş enerjisi kullanımı kapasitesi yüzde 60 arttığı rapora yansıdı. Kara ve deniz rüzgar kapasitesi de 2021’e göre yüzde 45 artış kaydetti. Komisyon, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaşanan enerji krizini “temiz enerji geçişini hızlandırmak” için kullandığını ve Avrupa’yı 2050 yılına kadar iklim açısından nötr ilk kıta haline getirmeye çalıştığını söyledi. Rus gazı ithalatı da 2021’deki 155 milyar metreküp ile karşılaştırıldığında bu yıl 40-45 milyar metreküpe düştü.
Genel olarak, AB’nin sera gazı emisyonları 2022’de yaklaşık yüzde 3 azaldı; bu, 1990 yılına kıyasla toplam yüzde 32,5’lik bir azalma. Hedef ise net sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar en az yüzde 55 azaltmak. Komisyon raporu, bu yılın mayıs ayında AB’nin ilk kez rüzgar ve güneş enerjisinden fosil yakıtlardan daha fazla elektrik ürettiğini söylüyor. İspanya, Portekiz ve Belçika, hidroelektrik üretiminde kuraklıktan kaynaklanan düşüşlere rağmen 2023’te yenilenebilir enerji rekorları kıran ülkelerden sadece birkaçıydı. Yeni güneş enerjisi, Portekiz’in mayıs ayında yüzde 50 sınırının üzerine çıkmasına yardımcı oldu.
Komisyon raporunda 2022 yılında bloğun enerjisinin genel olarak yüzde 39’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl, 2030 yılına kadar AB’de yenilenebilir enerjinin minimum yüzde 42,5’lik bir paya sahip olması ve bu oranın yüzde 45’e ulaşması yönünde yasal hedefler üzerinde anlaşmaya varılmıştı.
Nihai enerji tüketiminin 2030 yılına kadar yüzde 11,7 oranında azaltılması da dahil olmak üzere enerji verimliliği hedefleri de artırıldı. Ancak Komisyon, AB ülkelerinin yenilenebilir enerjiyi 2030 yılına kadar yasal olarak bağlayıcı olan yüzde 42,5 hedefine ulaşacak kadar hızlı genişletmedikleri konusunda uyarıyor.
- Etiketler:
- avrupa
- Rüzgar
- yenilenebilir enerji