AGED’den Azeri Girişimciye Destek

30 Ocak 2022

Kulaklıkları tamir ederek ömrünü uzatan Azeri genç girişimci, çalışmalarına İstanbul’da devam ediyor. Binlerce kulaklığın çöpe gitmesini önleyen girişimciye AGED destek vermeye başladı.

Sanan Gojayev, tamir edilebilir cihazlardan olan kulaklıkların hem geri dönüştürülmesi hem de gençlere ekonomik avantaj sağlanması amacıyla 5 yıl önce bir girişim başlattı. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Temirchi.az – Temirçi” ismiyle faaliyete başlayan Gojayev, dünyada ilk kapsamlı kulaklık tamiri hizmetine başladı. Sanan Gojayev, beş yıl içinde binlerce müşterinin kulaklıklarını tamir ederek çöpe gitmesini önledi.

Sesgelmiyo.com ismiyle bu hizmeti Türkiye’ye taşıyan Sanan Gojayev, gençleri kulaklık sorunundan kurtarmayı hedefliyor. Sanan bu projesini AGED’in desteği ile hayata geçiriyor. Kulaklığın satış fiyatının yüzde 10 ila 25’i kadar tamir ücreti ödeyerek bozuk kulaklıkları tamir edecek Gojayev, hem paradan tasarruf edileceğini hem de atık sorunu oluşmayacağını dile getirdi. Gojayev, bu hizmetle ilgili şunları anlattı: “Uzun zamandır Türkiye ile ilgili aklımda planlar vardı. Nihayet AGED’in desteğiyle bu hizmeti Türkiye’ye taşıdık. Hem bireysel hem de kurumsal müşterilere hizmet vermeği düşünüyoruz. Genelde kulaklıklar tamir edilmeden çöpe gider, tamir edilse de bu işle meşgul olmayan diğer tamirciler tarafından edildiği için tamir kalitesiz oluyor. Bizim tamir ettiğimiz kulaklıklar çok dayanıklı, uzun ömürlü ve kaliteli oluyor. Çoğu kişi de hep bunu sorar, ‘Tamir ettirirsem yine bozulur mu?’ diye. Bakü’de tamir ettirdiği kulaklığı 4 yıldır kullanan var, belki hala kullanıyordur. Burada müzik, oyun sektörü ve diğer sesle ilgili alanlarda fazla kulaklık tüketiliyor. Neden yenisine para verilsinki? Tamir ettirerek kullanmak daha avantajlı. Çağrı merkezleri gibi yüksek sayıda kulaklık kullanan şirketlere de bu hizmetten yararlanmalarını öneririm.”

Her 6 ayda bir yeni kulaklık almak zorunda kalanlar, kablosuz kulaklıklara büyük miktarda paralar verenler bu hizmetten mutlaka yararlanacaklarını söylüyor. Elektronik ürünler satan mağazalara bozulduğunda garanti kapsamında götürülen ve uzun süre serviste kalan kulaklıklar çoğu zaman tamir edilemediği veya “yedek parça bulunamadı” gerekçesiyle kullanıcıya geri dönüyor.

Hangi Kulaklıkları Tamir Ediyorlar?

Sanan Gojayev, genelde kablolu olan neredeyse birçok kulaklığı tamir edebildiklerini söylüyor. Kablosuz olanları da tamir edebildiklerini anlatan Gojayev, “Ama bu, kulaklıkta oluşan sorundan kaynaklı değişiklik gösterebilir. Aralarında telefon kutularından çıkan telefon kulaklıkları, oyuncu kulaklığı, stüdyo kulaklıkları, çağrı merkezi kulaklıkları, kablosuz olan kulakiçi ve kulak üstü kulaklıkların çoğunu yeniden kullanılır hale getiriyoruz.” dedi.

Geri dönüşüm için elinden geleni esirgemeyen ve doğaya katkı sunanlar için “İyi ki varlar!” diyen Sanan Gojayev, “Tüketmek kadar geriye bıraktıklarımızla da ilgilenmeliyiz, Dünya bir çöp kutusuna dönüşmemeli” şeklinde konuştu.