ASYA ÜLKELERİ PLASTİK ATIKLA SAVAŞMIYOR

20 Ocak 2024

Yeni bir rapora göre, Asya’daki tüm yanlış yönetilen plastik atıkların geri dönüştürülmesi, sera gazı emisyonlarını bu on yılın sonuna kadar yaklaşık çeyrek milyar mt azaltabilir.

Plastik atıkların etkisi üzerine hazırlanan yeni rapor Malezya, Filipinler, Tayland, Vietnam, Endonezya ve Hindistan’ı kapsıyor. Güney ve Güneydoğu Asya’da plastik atık yönetimi ve geri dönüşüm çözümlerinin sera gazı emisyonlarını, enerji ve su tüketimini hesaplamak için tasarlanmış bir aracın parçası olarak New York merkezli kar amacı gütmeyen The Circulate Initiative tarafından hazırlandı. Güneydoğu Asya ve Hindistan’da uygun atık yönetimi ve geri dönüşüm çözümlerine yatırım yapmak, 2030 yılına kadar emisyonları 229 milyon mt azaltabilir. Bu da 61 kömürlü termik santralin kapatılmasına eşdeğer olacağı ön görülüyor.

Raporda, altı ülke genelinde yanlış yönetilen plastik atık oranlarının yaklaşık %50 ila %75 arasında değiştiği belirtildi. Endonezya’nın yılda 5,8 milyon mt yanlış yönetilen plastik atık ürettiği ve bu rakamın altı ülke arasındaki en yüksek miktar olduğu belirtildi. Hindistan yılda 5.3 milyon mt atıkla ikinci sırada yer alırken Vietnam 4.6 milyon mt atık üretti. Tayland 3.4 milyon mt, Malezya ve Filipinler ise yılda 1.2 milyon mt üretti.

Araştırmacılara göre, düzenli depolama alanlarındaki her bir ton plastik atık, yaklaşık 3 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonu salarak iklim değişikliğine katkıda bulunuyor.

Rapor, açık yakmanın Endonezya ve Filipinler’deki tek karbon ayak izi sıcak noktası olduğunu ve bu tür faaliyetlerin Endonezya’daki plastik atıkların %48’ini ve Filipinler’deki %30’unu oluşturduğunu ve Endonezya’nın toplam karbon ayak izinin %94’üne ve %86’sına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre, altı ülke yakma ve atıktan enerjiye yaklaşımlar yerine plastik atık geri kazanımı ve geri dönüşüm çözümlerini benimserse, 2030’da yaklaşık 229 milyon ton emisyonu önleyebilirler.