Atık Yönetim Zirvesi Antalya’da Gerçekleştirildi

1 Mayıs 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Antalya’da düzenlenen Atık Yönetim Zirvesi, sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Zirveye katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Sıfır Atık Yönetmeliğinin en kısa sürede çıkacağını açıkladı.

Atık Yönetim Zirvesi Antalya'da Gerçekleştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde, atık yönetimi ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi, çevre koruma ve ekonomik getirinin birlikte ele alınması ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin hayata geçirilmesi ile sıfır atık yönetim politikasının hedef, risk ve faaliyetlerinin daha şeffaf ve analitik bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen “2019 Atık Yönetimi Zirvesi” Antalya’da gerçekleştirildi. Atık Yönetimi Zirvesi’ne alanında uzman, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, özel sektör temsilcileri, STK’lar, oda ve birlikler, üniversiteler ve belediyelerin temsilcileri katıldı. Tüm yönleri ile Atık Yönetimi ve 2023 yılına kadar tüm ülkeye yayılması hedeflenen Sıfır Atık Sistemi ele alınarak, iyi uygulama örnekleri ile ülkemizdeki ve Avrupa’daki uygulamalar ile ilgili bilgi paylaşımı sağlandı.

‘Atık Yönetimi Zirvesi’nde geniş çaplı yer verilen sıfır atık yönetiminde, iyi uygulama örnekleri, eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemi, gıda atığının azaltılması, israfın önlenmesi, AB ülkelerindeki özel atık yönetimi uygulamaları, depozito uygulamaları, sıfır atık kapsamındaki sürdürülebilir yaklaşımların uygulanması konuları da ele alındı. Bununla birlikte, atık yönetimi alanındaki yeni ve temiz üretim teknolojileri, atıktan enerji uygulamaları, döngüsel ekonomi ve atık durumunun sona ermesi, atığın yan ürün ve ham madde olarak kullanılması, biyobozunur atık yönetimi, iklim değişikliği eylem planı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yeniden kullanılabilirliği, hafriyat toprağı yönetim modeli, atık yönetimi maliyetlerinin karşılanabilirliği gibi uygulamalar çeşitli oturumlarda katılımcılara anlatıldı.

Atık Yönetim Zirvesi Antalya'da Gerçekleştirildi

ATIKTAN ENERJİ

27 oturumda 102 sunumun gerçekleştirildiği ve dört gün süren Atık Yönetimi Zirvesi’ne, üniversite, özel sektör, kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 800 kişi katılım sağladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel’in açılışını yaptığı zirvede atık yönetimi ile ilgili uygulamalar tartışıldı, ilgili paydaş gruplar bilgi alışverişinde bulundu.

SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ KISA SÜREDE ÇIKARILACAK

Zirve’nin kapanış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar gerçekleştirdi. Konuşmasında zirvenin son derece verimli geçtiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, “Atık yönetimi konusunda çalışan; üniversite, özel sektör, kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 800 kişi katılım sağlayarak, 3 gün boyunca; 27 oturum başlığı altında 102 sunum gerçekleştirilmiştir.” dedi. “Atık değerli bir ham maddedir. Bu ham madde değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmalıdır.” ifadesini kullanan Bakan Yardımcısı Birpınar, zirvenin her yıl gerçekleştirileceğinin altını çizdi. Atık yönetimine artık yeni bir yaklaşımla baktıklarını söyleyen Mehmet Emin Birpınar, “Bu yeni yaklaşım bütüncül bir özellik gösteriyor. Diğer bakanlıklarla da koordinasyonu güçlendiriyoruz.

Atık Yönetimi Zirvesi’nde Değerlendirilebilir Atıkların Yönetimi başlıklı oturumda AGED Genel Müdürü Osman Kaytan ile Çevre ve Atık Yönetimi Müdürü Serhan Maden değelendirmelerde bulundu.

Üniversite ve özel sektörün işbirliğiyle giderek artan sayıda proje yapıyoruz. Atık yönetiminde daha başarılı olmak için önümüzdeki süreçte sahaya daha çok ineceğiz.” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve 2023 yılına kadar bütün Türkiye’ye yayılması hedeflenen Sıfır Atık Projesi’nin 13 bin 375 kamu kurum ve kuruluş binasında hayata geçirdiklerini anımsatan Bakan Yardımcısı Birpınar, Sıfır Atık Yönetmeliğini en kısa sürede çıkacağını ifade etti. Sıfır Atık Yönetmeliği ile sistemin kurulması ve geliştirilmesinin sağlanması için Sıfır Atık Müşaviri kavramını getireceklerini sözlerine ekleyen Bakan Yardımcısı Birpınar konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sıfır atık sisteminin iyi işlemesi için sokak toplayıcılarını sisteme entegre edeceğiz. Sıfır atık sistemiyle sanayicimize temiz ve nitelikli kaynak sağlayarak atık ithalatını ve cari açığı azaltacağız. Atık ithal eden değil, ihraç eden ülke haline geleceğiz”