Avrupa Parlamentosu Atık İhracatının Yasaklanmasını Onayladı
10 Mayıs 2023Avrupa Parlamentosu Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komisyonu (ENVI), 1 Aralık 2022 itibarıyla 76 lehte ve beş çekimser oy ile atık nakliyesi konusundaki AB prosedürlerini ve kontrol tedbirlerini yeniden düzenlemeyi kabul etti. Böylece geri dönüşümlük ham maddelerin AB dışına çıkarılmaması konusunda ilk somut adımı atmış oldu.
Avrupa Parlamentosu 17 Ocak’ta ise atık nakliyesinin daha sıkı prosedürlere ve kontrol önlemlerine tabi olması lehine bir başka karara imza attı. Böylece AP, bütün plastik türlerinin bertaraf amacıyla ihracatının yasaklanması için ikinci adımı da atmış oldu.
Avrupalı geri dönüşümcüler atık ihracatı sınırlamalarından dolayı iç pazara mahkûm olacak. Avrupalı birçok sektör temsilcisinin de ifade ettiği gibi Avrupa, geri dönüşümlük kâğıt, metal ve plastiği işleyebilecek altyapıya şu an sahip değil. Tahmin edilen ise orta ve uzun vadede, ham maddesi olan bu pazarın altyapı yatırımlarının da yapılacağı yönünde.
Türkiye’de yatırımlarını ihracat amacıyla yapan;
• Metal sanayii
• Plastik sanayii
• Kâğıt sanayii
ihtiyaç duydukları geri dönüşümlük ham maddeleri çok yüksek oranda Avrupa’dan temin ediyor. Yani bu sektörler ithalatçı ama aynı zamanda net ihracatçı. Çünkü üretimleri ve arzları iç pazar ihtiyaçlarının çok üzerinde. Mamûl ihraç etmek üzere geri dönüşümlük ham madde ithal ediyorlar.
Bu noktada, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte, söz konusu sektör temsilcilerinin geri dönüşümlük metal, kâğıt ve plastiği hatta camı, çevresel açıdan sağlam yönetimle ve yöntemlerle (environmentally sound management) işlediklerini, AB içerisindeki yetkili birimlere belgelerle, verilerle ve gerekirse Türkiye’de bu emtiayı işleyen fabrikalara düzenlenecek resmî heyet gezileriyle ortaya koymalıdır.
Bir Kez Daha Geçmiş Olsun
Birkaç asırda bir görülebilen bir felaketin izleri hala taze olarak karşımızda duruyor. 6 Şubat’ta Güneydoğu Anadolu fay hattının kırılmasıyla 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. Yüzbinlerce insan evsiz kaldı ve yerinden yurdundan oldu. Hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır dileriz.
Depremin etkilediği illerde hayatın normal seyrine dönmesi hayli vakit alacak. Bunun için enkaz kaldırma çalışmaları hiç durmadan devam ediyor. Bu çalışmalarla birlikte yeniden inşa faaliyetleri de başladı. Bölgede tabi ki öncelikle insanların çadırlarda değil ama barınacakları konteyner kentlerin kurulması bir an önce tamamlanmalıdır. Tuvalet, temiz su, elektrik ihtiyacının karşılanması bölgede kalmaya devam eden insanları orada tutmaya devam edecektir. Eğer bölge nüfusunun geri gelmesi isteniyorsa, yapılması gereken en önemli işlerden biri sanayi kuruluşlarının çarklarının dönmeye başlaması, istihdam imkanlarının sağlanmasıdır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 11 ilde 47 ayrı noktada oluşturulan enkaz döküm sahasından toplanan hafriyatın deprem bölgelerinde hasar görmüş yolların tamirinde, kaldırım ile yürüyüş yollarının yapımında kullanılması planlanıyor. Depremlerden etkilenen 11 ilde yapılan hasar tespit çalışmalarında 8 Mart itibarıyla 1 milyon 728 bin bina incelendi, 227 bin 27 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edilmişti. Temennimiz tüm yaraların bir an önce sarılması, kalıcı konutların kısa sürede tamamlanması, sanayi kuruluşlarının yeniden faaliyete geçip bölgedeki yaşamın eski günlere dönmesi yönündedir.
- Etiketler:
- atık ihracatı
- Osman Kaytan