Bataryaların Geri Dönüşümüne Yönelik Yasa Kabul Edildi

19 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB) iç pazarına batarya satan şirketlerin, üretimde kullanılan malzemelerin çevreye duyarlı bir şekilde tedarik edildiğini kanıtlaması zorunlu hale getirildi.

AB tarafından çıkarılan yeni yasa bataryaları, malzemelerin tedarik edilmesinden toplanmasına, geri dönüştürülmesine ve yeniden kullanılmasına kadar tüm yaşam döngüleri boyunca sürdürülebilir hale getirerek AB’nin hem döngüsel ekonomi hem de sıfır kirlilik hedeflerini öne çıkarıyor.

Yeni yasa kapsamında özellikle bakır, kobalt, lityum, nikel ve kurşun gibi değerli ürünlerin geri kazanımına odaklanılacak. Yeni yasa ile geri dönüşüm verimliliği esas alınarak bataryaların ekonomiye geri kazandırılması hedeflenecek.

Piller için belirlenen geri dönüşüm hedefi 2027’de yüzde 63 ve 2030’da yüzde 73 olurken hafif ulaşım araçlarında kullanılan bataryalarda hedef 2028’de yüzde 51 ve 2031’de yüzde 61 olacak. Lityum için ise geri dönüşüm hedefleri 2027’ye kadar yüzde 50 ve 2031’e kadar yüzde 80 olacak. AB iç pazarına batarya satan şirketlerin, üretimde kullanılan malzemeleri çevreye duyarlı bir şekilde tedarik edildiğini kanıtlaması zorunlu hale gelecek. Bu, batarya üretimi için kullanılan ham maddelerin çıkarılması, işlenmesi ve ticareti ile ilgili sosyal ve çevresel risklerin tanımlanması ve azaltılması gerektiği anlamına geliyor.