DÜNYANIN İLK OTOMATİK BÜYÜK ÖLÇEKLİ TEKSTİL AYIKLAMA TESİSİ İSVEÇ’TE

17 Mayıs 2024

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) tarafından 2020 yılında yayınlanan bir rapora göre, Avrupa’daki tekstil tüketimi, küresel yaşam döngüsü perspektifinden bakıldığında, ortalama olarak en yüksek dördüncü çevresel ve iklim değişikliği etkisine sahip. Su ve toprak kullanımı açısından üçüncü en yüksek etkiye sahipken ham madde kullanımı ve sera gazı emisyonları açısından beşinci en yüksek etkiye sahipti.

AB’de her yıl yaklaşık 5.8 milyon ton, yani kişi başına yaklaşık 11 kg tekstil ürünü atılmakta ve bunların büyük bir kısmı çöp sahalarına ya da yakma tesislerine gitmekte. Bu atıkların geri dönüşümü için İsveç, Almanya, Finlandiya, İspanya gibi ülkelerde önemli yatırımlar hayata geçiriliyor. “Tekstil ayrıştırma için İsveç inovasyon platformu” Siptex, dünyanın ilk otomatik büyük ölçekli tekstil ayırma tesisi olarak faaliyete geçti.

İsveç’in Malmö kentinde kurulan Siptex, tam otomatik tekstil dönüşümü sağlıyor. Bu tesiste yılda 24 bin ton tekstil atığı dönüştürülüyor. Yakın kızılötesi ve görsel spektroskopi (NIR / VIS) kullanan Siptex, tekstil atıklarını elyaf türüne ve rengine göre ayırıyor. Sensörler elyaf türünü algılar ve hesaplıyor. Basınçlı hava kumaşı üflüyor, böylece doğru konteynere ulaşıyorlar. Tesis aynı anda üç farklı akışı ayırmak üzere programlanabilir.

Siptex İletişim Müdürü Anna Vilén tesis ile ilgili şunları söyledi: “Siptex, tüketici sonrası tekstiller için endüstriyel ölçekte dünyanın ilk otomatik ayıklama tesisi. Proje IVL İsveç Çevre Enstitüsü tarafından yönetilmekte ve İsveç moda şirketleri, araştırma enstitüleri, yetkililer ve tekstil değer zincirinin farklı bölümlerinden aktörlerden oluşan geniş bir konsorsiyum ile birlikte yürütülmektedir.”