E-Atıklar Gezegen İçin Büyük Tehdit

23 Nisan 2021

Küresel Geri Dönüşüm Vakfına göre elektronik atık artık gezegenimiz için en büyük tehdit olarak görülmeli. Birleşmiş Milletler, her yıl üretilen 53 milyon ton e-atığın 2050’ye kadar iki katından fazla artacağı uyarısında bulundu.

Küresel Geri Dönüşüm Vakfının kurucu başkanı Ranjit Baxi yaptığı açıklamada bu sorunla ilgili adım atılması gerektiğine dikkat çekti. Baxi, “Buzdolapları, televizyonlar, mikrodalgalar, PC monitörleri, milyonlarca akıllı telefon ve diğer elektronik atıkların gelgitini durdurmak için yarın çok geç olabilir.” dedi.

Ranjit Baxi, “Sadece ürünlerin kendileri değil, üretimlerinde kullanılan lityum iyon piller, kadmiyum, kurşun ve cıva, alev geciktirici kimyasallar ve aşındırıcı asit gibi yeri doldurulamaz değerli metaller ve tehlikeli bileşenler de hesaba katılmalı. Değerli metal kaybının yanında ciddi miktarda zehirli atık ortaya çıkıyor. Bunlar profesyonelce geri dönüştürülmediği takdirde atık çöplüklerine düşüyorlar ve çevre için çok büyük tehlike

oluşturuyorlar.” şeklinde konuştu. Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu Başkanı Tom Bird ise şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler’in 2030 iklim değişikliği hedeflerine ulaşmaya yardımcı olan endüstri için ham madde olarak değerli yedinci kaynağı oluşturmak amacıyla hızla artan e-atık hacimlerinin geri dönüşümünü teşvik etmemiz gerekiyor.”