E-Atıklar Kütüphane Oldu
15 Mayıs 2022Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda geri dönüşüm kültü- rünü yaygınlaştırmak için “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” ve “Sıfır Atık” projelerini birleştirdi. Tüm illerde geri dönüşüm yoluyla 250 kütüphane yapma kararı hayata geçirildi.
Kütüphane projesi, Ağrı Erol Parlak Güzel Sanatlar Lisesi’nde atık malzemeler kullanarak yeni bir kütüphane yapma fikrinden sonra başladı. Daha sonra tüm illerde sıfır atıkla en az bir kütüphane yapılması hedeflendi.
Toplanan atıklar atölyelerde idareci, öğretmen ve öğrenciler tarafından işlenerek çalışmalara başlandı. Kullanılmayan paneller, tahtalar, sıralar, masalar, demirler, kâğıtlar, camlar, kasalar, kutular, lastikler, bilgisayar parçaları, müzik aletleri, dolaplar, kablo makaraları, ipler, tekstil malzemeleri kütüphanelerin yapım malzemesiydi. Tüm bu atıklar öğretmen ve öğrenciler tarafından dönüştürülerek masa, kitaplık rafı, sandalye, sehpa, aksesuar ve aydınlatma ürünleri olarak kütüphanede kullanıma uygun hale getirildi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “81 ilde geri dönüşüm yoluyla oluşturulan 250 kütüphane yapmayı hedeflemiştik. 25 gün gibi kısa bir sürede bu hedefe ulaştık. Tüm illerimizde geri dönüşüm yoluyla oluşturulmuş en az bir kütüphane bulunuyor. İstanbul, 33 kütüphaneyle geri dönüşüm yoluyla oluşturulan en fazla kütüphaneye sahip kentimiz oldu. 14 kütüphaneyle İzmir ikinci, 13 kütüphaneyle Antalya ve Muğla üçüncü sırada yer aldılar.” dedi.