ELEKTRONİK SİGARALARIN DÖNÜŞÜMÜ İÇİN ÇALIŞACAKLAR

7 Mayıs 2024

Dünyada hızla yayılan elektronik sigaralar beraberinde atık sorununu da getiriyor. İçinde değerli metaller olan bu atıkların dönüşümü için İngiltere’de önemli bir adım atıldı.

E-atık geri dönüşüm kuruluşu Material Focus tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanya’da her hafta 1,3 milyondan fazla tek kullanımlık elektronik sigara atılıyor.

Material Focus’un genel müdürü Scott Butler, “Tek kullanımlık elektronik sigara üreticileri, ithalatçıları ve perakendecileri, geri alma ve geri dönüşümle ilgili açık yasal ve mali yükümlülüklerinden kaçınıyorlar.” diyor. Birleşik Krallık hükümeti ise e-atık düzenlemelerinde daha geniş bir reformun parçası olarak elektronik sigara imhasıyla mücadeleye yönelik planlar önerecek.

Pilleri ve devre kartları bozuldukça elektronik sigaralar çevreye toksik kimyasallar salar ve  zararlı mikroplastiklere dönüşür. Lityum piller atıldığında hasar görürse atık imha tesislerinde yangına neden olabilir. Bunların içindeki lityum ve bakır gibi diğer değerli parçaların geri dönüştürülmemesi de bir tür israf. Ortalama olarak elektronik sigaralar 0,15 gram lityum içerir. İngiltere’de her hafta atılan 1,3 milyon cihaz, yılda 10 ton lityuma denk geliyor. Bu, 1.200 elektrikli aracın içindeki pillerdeki lityuma eşdeğer.

Green Wings Projesi’nin yeni araştırmasına göre Birleşik Krallık’taki kullanıcıların yüzde 75’i kullanılmış cihazlarını ‘asla’ geri dönüştürmediklerini itiraf ediyor. Green Wings Project, e-sigaranın çeşitli bileşenlerini tamamen geri dönüştürmek için Birleşik Krallık’ta “türünün ilk örneği” bir sistem oluşturduğunu söylüyor. CEO Kwok Yan Man, “Bugüne kadar 500.000’den fazla elektronik sigaranın geri dönüşümünü kolaylaştıran bir geri dönüşüm çözümü başlattık.” dedi. Green Wings Project CEO’su Kwok Yan Man, “E-sigara kirliliği şu anda çevre için büyük bir sorun. Tek kullanımlık e-sigaralar alüminyum, lityum ve paslanmaz çelik gibi değerli malzemeler içeriyor; bunların hepsi araba yapımı gibi diğer işlevler için kullanılabilecek malzemeler. Ayrıca plastikle kaplılar.” diyor.