istaç - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/istac Geri Dönüşüm Portalı Fri, 22 May 2020 02:59:52 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 istaç - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/istac 32 32 161676614 AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ TESİSİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/avrupanin-en-buyuk-atiktan-enerji-uretimi-tesisi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/avrupanin-en-buyuk-atiktan-enerji-uretimi-tesisi.html#respond Fri, 22 May 2020 02:59:47 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1736 İki farklı tesisle çöp gazından enerji üretimi yapan İSTAÇ, Kemerburgaz'da Avrupa'nın en büyük ve Türkiye'nin tek 70 MW kurulu güce sahip atıktan enerji üretimi tesisini inşa ediyor. Bu tesisle birlikte, 2024 yılında 230 MW elektrik üretimi, İSTAÇ'ın hedefleri arasında yer alıyor.

The post AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ TESİSİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İki farklı tesisle çöp gazından enerji üretimi yapan İSTAÇ, Kemerburgaz’da Avrupa’nın en büyük ve Türkiye’nin tek 70 MW kurulu güce sahip atıktan enerji üretimi tesisini inşa ediyor. Bu tesisle birlikte, 2024 yılında 230 MW elektrik üretimi, İSTAÇ’ın hedefleri arasında yer alıyor.

İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı, atıktan enerji üretimi konusunda yılların tecrübesine sahip kuruluşun, devam etmekte olan ve hazırlanan yeni projeleri hakkında bilgiler verdi. Canlı, dünyada ve ülkemizde, atıktan enerji üretimindeki yeni teknolojileri ve trendleri de aktardı.

Atıktan enerji üretiminin faydaları neler?

Atıkların geri dönüşüme kazandırılması, hem atıkların çevresel etkilerinin azaltılması hem de ekonomiye geri kazandırılmaları bakımından büyük önem arz eder. Atıkların geri dönüşümü ve kazanımı maddesel olabileceği gibi enerji bakımından da olabilir. Atıkları bertaraf ederken muhteviyatındaki enerjiyi geri kazanmak, bertaraf maliyetlerinin azaltılmasında büyük katkı sağlar; ekonomik getirisinin yanı sıra, emisyon azaltımı gerçekleştirerek çevresel fayda da sağlar

Çöp gazının içeriğinde yaklaşık olarak %55 oranında metan gazı bulunur. Bu gaz kokusuz, renksiz ve yanıcı bir gazdır. Aynı zamanda da IPCC’nin 5. Değerlendirme Raporu’na göre karbondioksitten 28 kat daha fazla sera gazı etkisine sahiptir. Yani 1 birim metan salınımı, 28 birim karbondioksit salınımına eşdeğerdir. Enerji geri kazanımı sayesinde, hem elektrik üretimi yapılır hem de metanı karbondioksite çevirerek sera gazı azaltımı sağlanır. Üretilen elektrik yenilenebilir bir kaynaktan elde edildiği için Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda belirtilen teşvik payı ile devlete satılarak gelir elde
edilebilir. Ayrıca sera gazı salınımının önüne geçilmiş olur.

Atıktan enerji elde etmek için hangi yöntem ve teknolojiler kullanılmaktadır?

Atıkların depolanması sonucu zaman içerisinde oluşan metan gazının yakılmasıyla üretilen çöp gazından enerji üretimi ülkemizde en yaygın olarak kullanılan teknolojidir. Bunun yanı sıra atıkların direkt termal işleme tabi tutulduğu yakma teknolojileri dünya çapında yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Yakma teknolojisine göre daha az kullanılan gazlaştırma, piroliz veya plazma teknolojileri de mevcuttur. Ayrıca biyolojik atıkların çürütülmesi sonucu çıkan gazın yakıldığı biyometanizasyon tesisleri dünya çapında sıkça kullanılmaktadır.

Mevcut durumda İstanbul’da atıktan kaç MW elektrik üretiliyor?

İSTAÇ olarak, Avrupa ve Asya yakasında birer tane olmak üzere 2 adet çöp gazından enerji üretim tesisimiz bulunuyor. Anadolu yakasındaki tesisimiz 22 MW, Avrupa yakasındaki tesisimiz ise 48 MW kurulu güce sahip. Yani toplamda saatte 70 MW elektrik üretim kapasitemiz bulunmaktadır.

Bunların dışında planlanan atıktan enerji üretim projesi var mı?

Atıktan enerji üretimini sağlayacak vizyon projelerimiz mevcuttur. Bunlardan biri, Eyüp/Kemerburbaz’da, inşasında %75’lere vardığımız Avrupa’nın en büyük ve Türkiye’nin tek 70MW’lık elektrik enerji kapasitesine sahip evsel atık yakma tesisi. Bir diğeri atıklarının
işlenmesi ile üretilen metan gazının yakılması sonucu elde edilecek enerjiyi
sağlayan 1,4 MW’lık kapasiteye sahip biyometanizasyon tesisi. Bu iki projenin dışında Silivri ilçesinde yine yapımına devam edilen diğer bir çöp gazından enerji üretim santrali var. Bu üç projenin de 2020 sonuna kadar devreye alınması planlanmaktadır. Planlanan diğer tesisler ile mevcutta 70 MW olan atıktan elektrik enerjisi üretim kapasitesini 2024 yılında 230 MW’a çıkarmayı hedeflemekteyiz.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız: 

The post AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ TESİSİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/avrupanin-en-buyuk-atiktan-enerji-uretimi-tesisi.html/feed 0 1736
ATIĞI TANIMAK, ONU YÖNETMENİN TEMEL BASAMAĞIDIR https://geridonusumekonomisi.com.tr/atigi-tanimak-onu-yonetmenin-temel-basamagidir.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atigi-tanimak-onu-yonetmenin-temel-basamagidir.html#respond Wed, 11 Mar 2020 13:12:43 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1574 İSTAÇ, 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren, Türkiye'nin önde gelen çevre yönetim şirketlerinden biri. Atık karakterizasyonunun, atık yönetiminin temel basamağı olduğunu ifade eden İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı, mevcut veriler hakkında önemli bilgiler verdi.

The post ATIĞI TANIMAK, ONU YÖNETMENİN TEMEL BASAMAĞIDIR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İSTAÇ, 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren, Türkiye’nin önde gelen çevre yönetim şirketlerinden biri. Atık karakterizasyonunun, atık yönetiminin temel basamağı olduğunu ifade eden İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı, mevcut veriler hakkında önemli bilgiler verdi.

Bize İSTAÇ’ın faaliyetlerini anlatabilir misiniz?

Türkiye’nin önde gelen çevre yönetim şirketlerinden biri olan İSTAÇ (İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş.), 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olarak kurulmuştur. Bünyemizde bulunan dört bini aşkın personel ile altmışın üzerinde lokasyonda hizmet vermekteyiz.

İSTAÇ, yirmi yılı aşkın tecrübesiyle; “Evsel Katı Atık Yönetimi”, “Endüstriyel Atık Yönetimi”, “Tıbbi Atık Yönetimi”, “Transfer İstasyonları ve Düzenli Depolama Sahaları İşletimi”, “Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretimi”, “Organik Atıklardan Kompost Üretimi”, “Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü”, “Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Üretimi”, “Gemi Kaynaklı Atık Geri Kazanımı”, “İstanbul Ana Arter ve Meydan Temizliği”, “Deniz Kıyı ve Plaj Temizliği”, “Hafriyat, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Yönetimi”, “Çevre Eğitimleri ve Etkinlikler”, “Çevre Laboratuvarı” gibi çevre yönetiminin temel taşlarını oluşturan alanlarda faaliyet göstermektedir. Kurumumuz ayrıca, çevre yönetimi alanında yurt içi ve yurt dışında sağlamış olduğu eğitim, etkinlik ve danışmanlıklar ile insanları bilinçlendirmekte ve farkındalık oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak, modern teknolojiler ve ar-ge çalışmaları ile çevre yönetimine yön vermektedir.

Atık karakterizasyonu ile ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Atık yönetiminin en temel basamağı öncelikle atığı tanımak, atığın niteliğini ve niceliğini belirlemektir. Bu sebeple atık karakterizasyon çalışmaları büyük önem arz eder.

Atığın nasıl yönetileceğine karar vermek amacıyla, atık karakterizasyonu çalışmaları, belirli periyotlarla yapılmaktadır. İstanbul’da bulunan 39 ilçeden temsili numuneler alınır ve bu numuneler 14 farklı kategoride (Kâğıt – Karton, Cam, Pet, Poşet, Plastikler, Metaller, Organik Atıklar, Elektrikli ve Elektronik Atıklar, Tehlikeli Atıklar, Kompozit, Tekstil, Çocuk Bezi, Diğer Yanabilir, Diğer Yanmayan) sınıflandırılır. Her bir kategorideki atıklar tartılarak miktarları tespit edilir. Ayrıca atıktan alınan numuneler laboratuvara gönderilerek nem muhtevası, kalorifik değer ve kızdırma kaybı gibi bazı analizlere tabi tutulur. Yapılan bütün bu saha ve laboratuvar çalışmalarının sonuçları baz alınıp, karakterizasyon raporu hazırlanarak çalışma tamamlanır.

Bu çalışmayı ne amaçla yapıyorsunuz, atık yönetimi konusunda en çok hangi durumlarda faydalanılıyor?

Atık yönetiminde uygulanacak olan toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf sistemlerinin, kurulacak olan tesislerin ve temin edilecek malzeme ve ekipmanların belirlenmesinde atığın niteliği en belirleyici faktördür. Atığın karakteristiğinin iyi bir şekilde analiz edilmesi, uygulanacak olan sistemlerin ekonomik ve sürdürülebilirliğini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Örneğin ambalaj atıklarının yoğunlukta olduğu atıklar için geri dönüşüm tesisleri kullanılırken, organik içeriği yüksek bir atıkta kompost ve biyometanizasyon teknolojileri en ideal çözümler olabilir. Kalorifik değeri yüksek olan atıklar için ise termal teknolojiler tercih edilebilir. Bu ve bunun gibi birçok faktör, atığın karakterine göre şekillenir.

Karakterizasyon çalışmaları İstanbul’un atık üretimi ve atık yönetimi hakkında neler gösteriyor?

Karakterizasyon çalışmalarının bize verdiği genel sonuçlara göre, evsel atığın; %50-55’lik kısmı organik atık, %20-25’i geri dönüşümü mümkün atık (kâğıt-karton, cam, plastik ve metal) ve geri kalan kısmı da yanabilir ve inert dediğimiz atıklardan oluşmaktadır.

Ülkemizde ve İstanbul’da oluşan atığın büyük bir bölümü karışık halde toplanmaktadır. Bunun temel sebebi, kaynağında ayrı toplamanın verimli bir şekilde yapılmamasıdır. Bu da geri dönüşüm ve geri kazanıma ilişkin faaliyetleri zorlaştırarak, ürün kalitesini düşürmektedir. Ülkemizde ambalaj atıklarının sadece %6’sı kaynağında ayrı toplanabilmektedir.

Mevcut durumda İstanbul’da toplanan atıkların bir kısmı geri dönüşüm ve kazanım tesisi ile mekanik biyolojik ayırma tesisinden geçirilerek içerisindeki geri dönüştürülebilen ambalaj atıkları tekrar ekonomiye kazandırılmaktadır. Organik atıklar ise kompost tesisinde işlenerek gübre üretimi gerçekleştirilmektedir. Geri kalan kısım ise düzenli depolama sahalarında depolanarak çevreye zarar vermeyecek şekilde kontrol altına alınmaktadır. Bu sahalarda oluşan çöp gazından ise elektrik üretimi gerçekleştirilerek enerji geri kazanımı sağlanmaktadır. Ayrıca depolama sahalarında oluşan çöp sızıntı suları ise arıtma tesislerinde arıtılarak oluşan sızıntı sularının çevreye verebileceği zarar önlenir. Yeni kurulmakta olan evsel atık yakma tesisi ile mevcut duruma ek olarak 78 MW’lık elektrik üretimi gerçekleştirilecektir. Ayrıca yapımı yine 2020 sonunda tamamlanacak olan biyometanizasyon tesisi ile organik atıklardan enerji sağlanarak doğal gübre üretimi gerçekleştirilecektir.

Bu çalışmalar sonucunda görülen en büyük sıkıntılar ve sizin çözüm önerileriniz nelerdir?

Atık yönetiminde karşılaşılan en büyük problemlerden biri kaynağında ayrıştırmanın yeterince yapılamamasıdır. Çünkü ayrıştırılmadan tesislere gelen atığın geri dönüşümü hem zorlaşmakta hem de maliyeti artırmaktadır. Ayrıca ortaya çıkan ürünün kalitesi düşük olmaktadır. Bu sebeple kaynağında ayrıştırma için gerekli sistemlerin kurulması, ödül ve ceza uygulamalarının gerçekleştirilmesi ve konu hakkında halkın farkındalığının sağlanması çok elzemdir.

Atık yönetiminde karşılaşılan diğer bir sıkıntı ise tam olarak oturtulamayan finans modelidir. Yerel yönetimler, gerekli atık geri dönüşüm, geri kazanım ve bertaraf faaliyetleri için fon bulmakta sıkıntı yaşamaktadırlar. Gelişmiş ülkelerde uygulanan “atık vergisi” uygulamasının ülkemizde bulunmaması sebebi ile atık yönetiminde aksaklık ve noksanlıklar görülmektedir.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız: 

The post ATIĞI TANIMAK, ONU YÖNETMENİN TEMEL BASAMAĞIDIR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atigi-tanimak-onu-yonetmenin-temel-basamagidir.html/feed 0 1574
TEHLİKELİ ATIKLAR ENERJİ OLUYOR https://geridonusumekonomisi.com.tr/tehlikeli-atiklar-enerji-oluyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/tehlikeli-atiklar-enerji-oluyor.html#respond Tue, 25 Jun 2019 09:34:07 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1016 Enerji Ekonomisi Derneği tarafından düzenlenen Enerji ve Sürdürülebilirlik Sempozyumu’nda atıklardan enerji elde edilmesi anlatıldı Boğaziçi Üniversitesi’nde Enerji Ekonomisi Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Enerji ve Sürdürülebilirlik Sempozyumu sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Dört ayrı oturumda konuşmacılar doğal gaz projeleri, yenilenebilir enerji ve atıktan enerji elde edilme yöntemlerini konuştu. Sempozyumda Türkiye’de tehlikeli atıkların bertaraf edildiği tek tesis […]

The post TEHLİKELİ ATIKLAR ENERJİ OLUYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Enerji Ekonomisi Derneği tarafından düzenlenen Enerji ve Sürdürülebilirlik Sempozyumu’nda atıklardan enerji elde edilmesi anlatıldı

Boğaziçi Üniversitesi’nde Enerji Ekonomisi Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Enerji ve Sürdürülebilirlik Sempozyumu sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Dört ayrı oturumda konuşmacılar doğal gaz projeleri, yenilenebilir enerji ve atıktan enerji elde edilme yöntemlerini konuştu. Sempozyumda Türkiye’de tehlikeli atıkların bertaraf edildiği tek tesis olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZAYDAŞ hakkında detaylı bilgi paylaşıldı. “Tehlikeli Atıktan Enerjiye İZAYDAŞ” başlıklı bir sunum yapan İZAYDAŞ İşletme Müdürü Şahan Dede, 1996’dan bu yana 7 milyon 381 bin ton evsel, 756 bin 482 ton tehlikeli atığı bertaraf ettiğini, 475 bin ton tehlikeli atığın yakılarak 500 milyon kWh elektrik ürettiklerini söyledi. İZAYDAŞ 2018 yılında 75 milyon kWh elektrik enerjisi üretti. Satılan bu enerji 100 bin kişinin bir yıllık tükettiği enerjiye karşılık gelmekte. İZAYDAŞ, 800’den fazla türde binlerce tehlikeli atığın yakıldığı bir tesis. Burada kontamine atıklar, boya atıkları, vernik ve bağlayıcılar, kozmetik ürün atıkları, ambalaj malzemeleri, tank dibi çamurları, gres yağları, yağ su ayırıcı atıkları, PVC ambalajlar, tekstil atıkları, trafo yağları, aşırı kokuya sahip sıvılar, solventler vb. Halojenli organik çözücüler, yıkama sıvıları ve ana çözeltiler, kullanılmış yağlar, kalorifik değeri düşük sulu atıklar, kesme sıvıları, emülsiyonlar, ilaçlar ve tıbbi atıkların bu tesiste yakılarak bertaraf ediliyor. Tesise getirilen tüm tehlikeli maddelerin 1200 derecede yaklaşık 3 saat boyunca fırınlarda yakıldığını anlatan Şahan Dede, ortaya çıkan gazın da filtrelendikten sonra zararsız olacak şekilde havaya salındığını anlattı.

İSTANBUL’UN HEDEFİ YÜZDE 47

 Sempozyumda İSTAÇ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Hoşoğlu, döngüsel ekonominin önemini ve Sıfır Atık Projesi’nin ne kadar gerekli bir uygulama olduğunu anlattı. Dünyada yılda 2,01 milyar ton atık toplandığını anlatan Hoşoğlu, “Bu atıkların yüzde 37’si düzenli depolama alanlarında toplanıyor. Yüzde 33’ü düzensiz şekilde araziye dökülüyor ve gömülüyor. Yüzde 14’ü geri dönüştürülüyor, yüzde 11’i yakılarak bertaraf ediliyor, yüzde 5’i ise kompost hale getiriliyor.” dedi. Avrupa Birliği’nin 2030 yılında atıkların yüzde 65’ini geri dönüşüme katmayı hedeflediğini söyleyen Hoşoğlu, “AB ülkeleri atıkların yüzde 25’ini yakmayı, yüzde 10’unu da düzenli şekilde depolamayı planlıyor.” şeklinde konuştu. Hoşoğlu, İstanbul ve Türkiye’nin hedefleri ile ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’nin 2023 hedefi ise atıkların yüzde 35’inin geri dönüşümünü sağlamak. Atıkların yüzde 65’inin ise düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edilmesi hedefleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 hedefi ise atık geri kazanım oranını yüzde 15’ten yüzde 47 seviyesine çıkarmak. İBB depolama alanlarına gönderilen atık miktarını yüzde 85’ten yüzde 53’e indirmeyi hedefliyor.”

The post TEHLİKELİ ATIKLAR ENERJİ OLUYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/tehlikeli-atiklar-enerji-oluyor.html/feed 0 1016