TEHLİKELİ ATIKLAR ENERJİ OLUYOR

25 Haziran 2019

Enerji Ekonomisi Derneği tarafından düzenlenen Enerji ve Sürdürülebilirlik Sempozyumu’nda atıklardan enerji elde edilmesi anlatıldı

Boğaziçi Üniversitesi’nde Enerji Ekonomisi Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Enerji ve Sürdürülebilirlik Sempozyumu sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Dört ayrı oturumda konuşmacılar doğal gaz projeleri, yenilenebilir enerji ve atıktan enerji elde edilme yöntemlerini konuştu. Sempozyumda Türkiye’de tehlikeli atıkların bertaraf edildiği tek tesis olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZAYDAŞ hakkında detaylı bilgi paylaşıldı. “Tehlikeli Atıktan Enerjiye İZAYDAŞ” başlıklı bir sunum yapan İZAYDAŞ İşletme Müdürü Şahan Dede, 1996’dan bu yana 7 milyon 381 bin ton evsel, 756 bin 482 ton tehlikeli atığı bertaraf ettiğini, 475 bin ton tehlikeli atığın yakılarak 500 milyon kWh elektrik ürettiklerini söyledi. İZAYDAŞ 2018 yılında 75 milyon kWh elektrik enerjisi üretti. Satılan bu enerji 100 bin kişinin bir yıllık tükettiği enerjiye karşılık gelmekte. İZAYDAŞ, 800’den fazla türde binlerce tehlikeli atığın yakıldığı bir tesis. Burada kontamine atıklar, boya atıkları, vernik ve bağlayıcılar, kozmetik ürün atıkları, ambalaj malzemeleri, tank dibi çamurları, gres yağları, yağ su ayırıcı atıkları, PVC ambalajlar, tekstil atıkları, trafo yağları, aşırı kokuya sahip sıvılar, solventler vb. Halojenli organik çözücüler, yıkama sıvıları ve ana çözeltiler, kullanılmış yağlar, kalorifik değeri düşük sulu atıklar, kesme sıvıları, emülsiyonlar, ilaçlar ve tıbbi atıkların bu tesiste yakılarak bertaraf ediliyor. Tesise getirilen tüm tehlikeli maddelerin 1200 derecede yaklaşık 3 saat boyunca fırınlarda yakıldığını anlatan Şahan Dede, ortaya çıkan gazın da filtrelendikten sonra zararsız olacak şekilde havaya salındığını anlattı.

İSTANBUL’UN HEDEFİ YÜZDE 47

 Sempozyumda İSTAÇ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Hoşoğlu, döngüsel ekonominin önemini ve Sıfır Atık Projesi’nin ne kadar gerekli bir uygulama olduğunu anlattı. Dünyada yılda 2,01 milyar ton atık toplandığını anlatan Hoşoğlu, “Bu atıkların yüzde 37’si düzenli depolama alanlarında toplanıyor. Yüzde 33’ü düzensiz şekilde araziye dökülüyor ve gömülüyor. Yüzde 14’ü geri dönüştürülüyor, yüzde 11’i yakılarak bertaraf ediliyor, yüzde 5’i ise kompost hale getiriliyor.” dedi. Avrupa Birliği’nin 2030 yılında atıkların yüzde 65’ini geri dönüşüme katmayı hedeflediğini söyleyen Hoşoğlu, “AB ülkeleri atıkların yüzde 25’ini yakmayı, yüzde 10’unu da düzenli şekilde depolamayı planlıyor.” şeklinde konuştu. Hoşoğlu, İstanbul ve Türkiye’nin hedefleri ile ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’nin 2023 hedefi ise atıkların yüzde 35’inin geri dönüşümünü sağlamak. Atıkların yüzde 65’inin ise düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edilmesi hedefleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 hedefi ise atık geri kazanım oranını yüzde 15’ten yüzde 47 seviyesine çıkarmak. İBB depolama alanlarına gönderilen atık miktarını yüzde 85’ten yüzde 53’e indirmeyi hedefliyor.”