FOSİL YAKIT TALEBİ 10 YILDA ZİRVEYE ÇIKACAK

8 Mayıs 2024

Fosil yakıt talebinin önümüzdeki on yıl sonunda zirveye çıkabileceği ön görülüyor. Ancak iklim hedeflerini tutturabilmek için dünyanın temiz enerjiye geçişin arkasında durması gerekiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yıllık Dünya Enerji Görünümü raporu, güneş, rüzgar, elektrikli arabalar ve ısı pompaları gibi temiz enerji teknolojilerindeki “olağanüstü” yükselişin, evlerden araçlara ve fabrikalara kadar her şeye enerji sağlama şeklimizi yeniden şekillendirme yolunda ilerlediğini ortaya koyuyor. 2030 yılına gelindiğinde dünya çapında on kat daha fazla elektrikli otomobil yollarda olacak, güneş enerjisi tüm ABD sisteminin şu anda ürettiğinden daha fazla elektrik üretebilecek ve yenilenebilir kaynaklar küresel enerji karışımının yüzde 50’sini oluşturabilecek.

2020’den bu yana temiz enerjiye yapılan yatırım yüzde 40 arttı. IEA’ya göre bu artış yalnızca karbon emisyonlarını düşürme çabasından kaynaklanmıyor. Ekonomik faktörlerin yanı sıra yeşil işler yaratma arzusu ve enerji güvenliği ihtiyacı da bu ivmeyi artırıyor.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Temiz enerjiye geçiş dünya çapında gerçekleşiyor ve durdurulamaz. Ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi.” diyor.

Rapor, küresel ısınmanın 1,5 derece dahilinde tutulması için çok daha güçlü politikalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. IEA’ya göre , 2030 yılında zirveye ulaşması muhtemel olmasına rağmen fosil yakıtlara olan talep, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşamayacak kadar yüksek olmaya devam edecek.

Dr. Birol, hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların temiz enerji geçişlerini engellemek yerine arkasında durması gerektiğini söylüyor. Birol, “Yeni endüstriyel fırsatlar ve işler, daha fazla enerji güvenliği, daha temiz hava, evrensel enerji erişimi ve herkes için daha güvenli bir iklim dahil olmak üzere çok büyük faydalar sunuyor. Her ülkenin takip etmesi gereken kendi yolu var ancak uluslararası işbirliği temiz enerji geçişini hızlandırmak için hayati önem taşıyor.” diyor.

fapjunk