Kartonsan Kendi Enerjisini Üretiyor

17 Ağustos 2021

Karton üretiminde Türkiye’nin lider kuruluşlarından biri olan Kartonsan, kojenerasyon tesisi ile hem kendi enerjisini hem de proseste ihtiyaç duyduğu buharı üretiyor.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Kartonsan’da geri dönüşümlük kağıttan karton üretiliyor. Üretim sürecinde gerekli olan buhar, fabrikada bünyesindeki kojenerasyon santrali ile elde ediliyor. Kendi elektriğini üreten Kartonsan fazla enerjiyi satarak gelir de elde ediyor.

Kartonsan Fabrika Müdürü Güven Şanlı yaptığı açıklamada enerji ve buhar üretim sürecini şöyle anlattı: “Biz ürettiğimiz kartonun yüzde 95’ine yakınını atık kağıttan üretiyoruz. Bu açıdan çevreyle ilgili ciddi bir kazanım sağlıyoruz. Üretim sürecinde öncelikle ham maddeyi hamura dönüştürüyoruz, daha sonra hamuru karton formuna getiriyoruz. Bu formu alırken bir ısı transferinin gerçekleşmesi gerekiyor. Biz bu ısı transferini kartonun üzerine buhar vererek sağlıyoruz. Dolayısıyla verimli bir üretim gerçekleştirebilmemiz için bu buharı elde etmemiz gerekiyor. Bu buharı elde edebilmek için bünyemizde bulunan kojenerasyon santralinden yararlanıyoruz.” dedi.

Enerji Verimliliği İçin Kojenerasyon Santrali Şart

Kojenerasyon tesisinde her biri 5,5 MW gücünde 4 tane jeneratör bulunduğunu anlatan Güven Şanlı, bu sistem sayesinde ısı ve elektrik enerjisi ürettiklerini söyledi. Şanlı şöyle devam etti: “Elektrik enerjisi alternatörler aracılığıyla prosese iletiyoruz. Isıyı ise atık ısı kazanlarında su kaynatma işleminde kullanarak buhar üretiyoruz. O buharı da prosesimizde kullanıyoruz. Buhar ihtiyacımıza göre gaz türbinlerimizi çalıştırıyoruz. Sistemi buhar ihtiyacımıza göre çalıştırdığımız için ihtiyacımızdan daha fazla elektrik enerjisi üretiyoruz. Ürettiğimiz bu enerjiyi ise şebekeye veriyoruz ve özel firmalara satıyoruz. Tüm karton fabrikalarının verimli üretim yapabilmesi için kojenerasyon tesisi kurması gerekiyor. Özetle tek alternatifimiz böyle bir tesis kurmak ve elektrik ile buhar ihtiyacımızı buradan karşılamak. Bizim yıllık 60 milyon metreküpe yakın bir doğalgaz çekişimiz bulunuyor. Biz birtakım uygulama ve geliştirmelerle 50 milyonun altına çektik. Bu iyileştirmeler hem çevre hem de mali açısından çok verimli gelişmeler oldu.”

Üretim süreci olarak hassas bir prosese sahip olduklarını anlatan Güven Şamlı, 7/24 çalışan imalat sürecinde makinanın bir kısmını baypas edip başka şekilde çalışamadıklarını dile getirdi. “Dolayısıyla direkt hızla bağlantılı frekans konvektörlerin olduğu bir proses ile bu süreci yönetiyoruz.” diyen Şanlı şöyle devam etti: “Bu sebeple kendi enerji santralimizden elde ettiğimiz pürüzsüz enerji ile hiçbir aksiyondan etkilenmeden imalatımıza devam ediyoruz. İmalat sürecinde yaşanacak yüzde 1’lik bir voltaj oynaması bizim 30 dakika imalat kaybı yaşamamıza neden oluyor. Bu da yaklaşık olarak 20 tonluk bir imalat kaybı oluşturuyor. Tabii bu süreçte başka birtakım sıkıntılarla karşılaşmamız söz konusu oluyor. Yani bir saniyelik bir olayın size maliyeti çok yüksek oluyor.”