Kipaş’tan İthalatı Azaltacak Stratejik Yatırım

24 Nisan 2021

Pandemi nedeniyle açılışı ertelenen Kipaş Söke Kağıt Fabrikası kısa sürede üretime geçiyor.

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Aydın Söke’de kurdukları kağıt fabrikasının, ithalatı engelleyeceği için stratejik bir yatırım olduğunu söyledi. Tesisin faaliyete geçmesiyle cari açığın önlenmesine büyük katkı sunacağını ifade eden Öksüz, “Burası 550 milyon dolarlık bir yatırım. İkinci makine geldiğinde de 700 milyon doları geçecek. Çok büyük heyecan duyuyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan bir yatırım. Türkiye’nin 300 milyon dolarlık ithalatını ortadan kaldıracak, üstelik 200 milyon dolar da ihracat planlıyoruz. Fabrika kendi branşında Avrupa’nın en büyüğü olacak. Teknoloji bakımından dünyadaki mevcut teknolojilerin zirvesinde bir yatırım. Arıtmasından, kazanından tutun her yerinde Avrupa’nın istediği çevreci kriterlerin bile üzerinde bir tesis. Fabrikayı sıfır atık kurallarına göre inşa ettik. Tesisin açılmasıyla bölge istihdamına da çok büyük bir katkı sağlayacağız.” dedi.

NİŞASTA FABRİKASI YATIRIMI YOLDA

Salgına rağmen çalışmalarına hiç hız kesmeden devam ettiklerinin altını çizen Hanefi Öksüz, kağıt fabrikasının açılmasına günler kala yeni bir yatırıma başlayacaklarını aktardı. Kağıt fabrikasında ham madde olarak nişastanın da kullanıldığına değinen Öksüz, “Bu ham maddeye yönelik bir yatırımımız olacak. Türkiye büyük bir mısır üreticisi. Bu yatırımın çiftçimize büyük bir desteği olacak çünkü daha iyi fiyata mısırını satacak. Nişasta yatırımını Kahramanmaraş’a yapacağız. İnşallah 2021’de bu yatırımımızı hayata geçireceğiz.” dedi.

HAM MADDESİ ATIK KAĞIT

Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde 330 dönüm araziye kurulan fabrikada yılda 730 bin ton kâğıt üretilecek. Fabrika bu haliyle ilk aşamada bin kişiye istihdam sağlayacak. Kipaş’ın bu yatırımına Aydın’daki jeotermal enerji ve gazbeton yatırımı eklendiğinde toplam yatırım değeri 1.5 milyar doları bulacak.

Çevreye duyarlı tesiste su arıtma sistemleri için 28 milyon dolar, baca gazını filtrelemek için de 15 milyon dolarlık harcama yapıldı. Çevreye zarar vermemeyi amaçladıklarını belirten fabrika yöneticileri, “İnsan ve çevre sağlığı bizim için öncelikli konu. Yüksek teknolojili fabrika olduğu için çevre kirliliğine neden olmayacak” diyor. Fabrika kâğıt üretirken bir yandan da 55 megavat gücünde enerji üreterek kendi ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca bakteri ile arıtma sistemiyle de 6 megavat gücünde elektrik üretecek.

Fabrikanın Genel Koordinatörü Ahmet Çınar, “Bu yatırım için bir dal ağaç bile kullanmayacağız. Eğer ağaç kullanıyor olsaydık Bolu orman alanlarının 1/3 alanını burada tüketirdik. Biz burada atık kâğıtları ham madde olarak kullanarak çevreye hizmet ediyoruz. Yıllık 840 bin ton atık kâğıt ihtiyacımız var. Türkiye’deki atık kâğıt bize yetmiyor. Biz ihtiyacımız olan kâğıdın yüzde 60 ile 70’ini yurt dışından ithal ediyoruz. Bu yatırım atık kâğıdın değerini artırdığı gibi bilinç de yaratacağı kanısındayım” dedi.