KISA KISA GERİ DÖNÜŞÜM
19 Ağustos 2024ÜNİVERSİTE E-ATIKLARI TOPLUYOR
Atatürk Üniversitesi birimlerindeki kullanılmayan ve ömrünü tamamlamış elektronik malzemeler, kurulan koordinatörlük sayesinde döngüsel ekonomiye kazandırılıyor. Eskiyen ve kullanılmayan elektronik eşyalar kurulan depolarda toplanıyor. Kullanılmayan eşyalar 6 kategoriye ayrılıyor. Bilgisayar monitörleri, klavyeler, santral cihazları, klimalar, bilgisayar kasaları gibi birçok malzeme belirli bir tonaja ulaşınca lisanslı firmalar tarafından alınarak geri dönüşüme kazandırılıyor.
ATIK KUMAŞ VE İPLERİ KİLİME DÖNÜŞTÜRÜYORLAR
Artvin’de Borçka Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kilim atölyesindeki kursiyerler, söküntü ip ve atık kumaşlarla kilim dokuyor. Eskiyen örgü ürünlerin sökülmesiyle elde edilen ip ve kullanılmayan kıyafetlerden kesilen kumaş parçalarından geleneksel tezgahlarda usta öğretici gözetiminde kilim dokuyan kursiyerler, hem atık ürünleri ekonomiye kazandırıyor hem de meslek öğreniyor.
SOĞAN KABUĞU VE LAHANADAN KUMAŞ BOYASI
Tekirdağ Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tekstil Bölümü öğrencileri Yasin Güllü ve Arif Sertbinici, boyaların içindeki kimyasalların çevreye zararlarını ortadan kaldırmak amacıyla doğal boya üretmek için çalışmaya başladı. Organik boya üretme isteklerini danışman öğretmenleri Elçin Atasoy ile paylaşan öğrenciler çalışmalarıyla mor lahana ve soğan kabuğundan laboratuvar ortamında doğal boya elde etti.
BİR YILDA 35 TON ATIK YAĞ TOPLANDI
Dönüştüren Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 35 bin ton bitkisel atık yağ toplandığını söyledi. Yılmaz, “Ülkemizde bitkisel atık yağ ve bundan üretilen biyodizelin ekonomik büyüklüğü 78 milyon dolar.” dedi. Yılmaz, şunları söyledi: “Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 35 bin ton bitkisel atık yağ toplandı. Ülkemizde bitkisel atık yağ ve bundan üretilen biyodizelin ekonomik büyüklüğü 78 milyon dolar. İlk etapta minimum 100 bin ton bitkisel atık yağ toplama hedefi var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hedefi ise 350 bin ton. Yani bitkisel atık yağ aslında milli servet.”
ÜNİVERSİTE BALİSTİK BETON ÜRETTİ
Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemeleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Taner Yıldırım, içinde yüzde 25-30 oranında geri dönüşüm malzemesi bulunan balistik beton üretti. Bu beton, ilerleyen süreçte mermi ve patlayıcılara karşı yüksek darbe direnci sağlamak amacıyla kullanılacak. Laboratuvar testlerinde betonun, normal bir betona göre 50 ile 100 kat daha fazla darbe direnci sağladığı görüldü.
- Etiketler:
- atık
- Borçka
- Eatık
- geri dönüşüm
- kocaeli