KMK Paper, Tetra Pak Kutularını Dönüştürecek

27 Şubat 2022

Tetra Pak ve Kahramanmaraş Kâğıt Sanayi ve Ticaret AŞ.’nin 2016 yılında başlayan ortaklığı, faaliyete giren granül tesisi ile güçlenerek devam ediyor. Tesiste, içecek kutularındaki polietilen ve alüminyum kısımlar dönüştürülecek.

Tetra Pak ve Kahramanmaraş Kâğıt Sanayi ve Ticaret AŞ. (KMK Paper) geri dönüşüm alanında 2016’dan beri süren iş birliğinde yeni aşamaya geçti. İki şirket içecek kartonu geri dönüşümü konusunda sıfır atık uygulaması yapan Türkiye’deki ilk tesisi hayata geçirdi. Tetra Pak karton kutularının bütün bileşenlerinin geri dönüştürülmesini mümkün kılan ve yaklaşık 50 milyon TL yatırımla hayata geçirilen tesis, yılda 18 bin ton kartonu geri dönüştürecek. KMK Paper, içecek kartonlarının tüm bileşenlerini dönüştürebilecek duruma ulaştı. Tetra Pak kutularının belirli prosesler çerçevesinde ayrıştırıldığı, elyafların kâğıt üretim sürecine katıldığı geri dönüşüm tesisinde, geriye kalan polietilen ve alüminyum kısımları da granül hâline getiriliyor. Bu granüllerden ise okul sırası, şezlong, rögar kapağı, bank ya da sebze-meyve kasası yapılacak.

Tetra Pak Orta Doğu & Afrika Sürdürülebilirlik Bölge Direktörü Volkan Aydeniz, “Biz Tetra Pak olarak ürettiğimiz kutuların yüzde 70’ini yenilenebilir kaynaklardan elde ediyoruz. İzmir tesislerimizle 5 bin ton atığı dönüştürdük. Toplamda bugüne kadar 9,7 milyar ambalajımızın geri dönüştürülmesini sağladık.” dedi.

Aydeniz tesisle ilgili yaptığı açıklamada, “İçinde yaşadığımız dönem gezegenimizin, toplumun ve ekonominin birbirinden bağımsız var olamayacağını net bir şekilde gözler önüne serdi. Sürdürülebilir bir gelecek için hepimize çok önemli görevler düşüyor. Tetra Pak olarak bu vizyon doğrultusunda 2016 senesinden bu yana en önemli geri dönüşüm ortaklarımızdan olan KMK ile, Tetra Pak karton kutuların tüm bileşenlerini geri dönüştürmeyi mümkün kılan tesisimizi hayata geçirdik. Karton kutularımızın günlük hayatın bir parçası olan, kullanışlı ürünlere dönüştüğünü görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hem ülkemizin hem gezegenimizin geleceği için bu faydaları çoğaltmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu sebeple düşük karbonlu döngüsel ekonomi ve geri dönüşüm girişimlerinde aktif rol oynamayı sürdüreceğiz. Bölgesel ve yerel çalışmalarımıza daha çok ağırlık vereceğiz. Dünyanın en sürdürülebilir gıda ambalajını yaratma yolculuğumuzu sürdürürken, atılan adımları hızlandırmaya, çözümün bir parçası olmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin sıfır atık vizyonuna uygun bir başarı hikayesi yakaladıklarının altını çizen KEY Holding ve KMK Paper Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Ciğer, Tetra Pak ile karton ambalaj bileşenlerinin tamamını değerli nihai ürünlere dönüştürme hedefiyle çıktıkları bu yolculuktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Mahmut Ciğer, “Türkiye’de bir ilk, dünyada da bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan tesisimiz ile bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’de karton geri dönüşümünün geleceğinin parlak olduğuna inanıyor ve güçlü iş ortaklıklarımızla bunu desteklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

ÜRETIM ATIKLARI ENERJIYE DÖNÜŞÜYOR

Sürdürülebilir üretim ilkesi doğrultusunda Kahramanmaraş ve Kütahya’da geri dönüşümlük kâğıtlardan üretim yaptıklarını açıklayan Mahmut, “KMK Paper’ın yıllık yaklaşık 320 bin tonluk üretim kapasitesi bulunuyor. Bu üretimi sağlamak için 380 bin ton dönüşümlük kâğıt kullanıyoruz. Sıfır atık ilkemiz doğrultusunda, üretim kaynaklı atıklarımızı biyokütle tesisinde enerjiye dönüştürüyoruz.” şeklinde konuştu. Ciğer, fabrika alanı içerisindeki biyokütle tesisinde atıklardan üretilen elektrikle 70 bin hanenin evini aydınlattıklarını dile getirdi.

KMK Paper’ın yıllık 5,5 milyon yetişmiş ağacın kesilmesini önlediğini anlatan Mahmut Ciğer, yılda 300 bin ton karbondioksit emisyon salımını da engellediklerini dile getirdi.

Tetra Pak ile iş birliklerinin 2016 yılına dayandığını anlatan Mahmut Ciğer, yeni tesisten de söz etti. Ciğer şunları söyledi: “Tesisimiz, Tetra Pak içecek kartonlarını uluslararası standartlarda geri dönüştüren tesislere verilen LAGA sertifikasını aldı. Tetra Pak içecek kartonlarını geri dönüştürmek için granül üretim tesisimizin de hayata geçmesiyle, içecek kartonları bileşenlerini dönüştürerek, ülkemizin sıfır atık felsefesine uygun bir başarı hikayesi yakaladık. Türkiye’de karton geri dönüşümünün geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz. Güçlü iş ortaklıklarımızla geri dönüştürülmüş karton miktarını artırmak için çalışıyoruz.”