Mermer Tozundan Gübre Yaptılar

11 Temmuz 2021

Konya’da mermer madeni işleten şirket, Ar-Ge projesiyle travertenlerin atık tozundan elde ettiği kalsiyumla sıvı formda gübre üretti.

Mermerciler Sanayisi’nde 15 yıldır sektörde faaliyetini sürdüren Takavcı Mermer, Muğla ve Karaman’daki ocağından çıkarttığı travertenleri, uygun ekipman ve teknolojiyle işleyerek yapı sektörüne üretim yapıyor. Şirketin kalsiyum karbonat bileşimindeki kimyasal tortul kayaçlar olan travertenlerdeki faydalı bileşikleri tarıma kazandırmayı amaçlayan çalışmasında, fabrikaya geri dönüşüm ünitesi kuruldu.

Büyük testereyle işlenen kayaçlardan çıkan sulu toz, bekleme havuzunda çökertiliyor. Daha sonra bu kalsiyum karbonatlı çamur, presle sıkıştırılarak suyundan ayrılıyor. Peynir kıvamındaki malzeme daha sonra şirketin Beyşehir tesislerinde, bir dizi işlemden geçirilerek, toprağı koruyan ve verimliliği artıran sıvı formda gübreye dönüştürülüyor.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Hasan Takavcı, fabrikada çıkan atıkların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili uzman bir ekiple Ar-Ge çalışma yürüttüklerini anlattı. Takavcı, şöyle konuştu: “Atık malzemeden organik gübre yaptık. Kapsamlı Ar-Ge çalışması sonucunda toprağın ömrünü uzatacak, bitkinin verimini artıracak bir ürün elde edildi. Patent ve tescil çalışması devam ediyor. ‘Propenty’ markasıyla ürünümüzün belgelendirmesini tamamladık.”