Otobüsün Yakıtı Kahveden

1 Mayıs 2019

Kahve atıklarını geri dönüştürerek üretilen biyoyakıt, yakın zamanda Londra’daki çift katlı otobüslerde kullanılmaya başlanacak.

Otobüsün Yakıtı Kahveden

İngiliz girişim firması bio-bean, Shell ve Argent Energy ile iş birliği yaparak Londra’daki çift katlı otobüslerin kahveden elde edilen yeni bir tür biyoyakıta geçiş yapması için kolları sıvadı. Şirket, 6000 litrelik yüksek oktanlı yakıtı (bir yıl boyunca bir otobüse güç sağlayabilecek miktar) üretip hazır hale getirmiş durumda.

Kahve zincirleri, üniversiteler, kahve fabrikaları, küçük kafeler ve kahve tüketiminin gerçekleştiği yaşam alanlarından kahve atıkları geri dönüştürmek üzere toplanıyor. Telve şeklindeki bu atıklar tesislerde kurutuluyor ve içlerindeki kahve yağı çıkarılıyor. Elde edilen bu yağ, B20 biyoyakıtı üretmek üzere diğer yağlarla harmanlanıyor. Bu yağ daha sonra geleneksel dizel mineraliyle karıştırılarak biyoyakıta dönüşüyor.

Kahve atıklarını geri dönüştürerek elde edilen biyoyakıt, saf dizel ile karşılaştırıldığında karbon emisyonunda yüzde 10-15’lik bir düşüş sağlıyor. Ayrıca kahve atıklarının çöpe gitmesi durumunda açığa çıkacak metan gazının da önüne geçilmiş oluyor. Karışımı yakıt olarak kullanmak için özel bir motora gereksinim duyulmuyor. Dolayısıyla tüm dizel otobüsler kolaylıkla bu biyoyakıta geçiş yapılabilir. Britanya’da yılda yaklaşık 500 bin ton kahve atığı oluştuğu tahmin ediliyor. Bunun Londra’nın tüm ulaşım ağı yakıt ihtiyacının üçte birini karşılayabilecek boyutta bir atık olduğu konuşuluyor.

Projenin dünyanın başka yerlerinde de uygulanması yüksek ihtimaller dâhilinde. Özellikle de günde 400 milyon bardak kahve tüketilen ABD, dünyanın en yüksek kahve tüketimine sahip ülkesi olması nedeni ile sıradaki ülke olmaya aday gözüküyor.