Polietilen Atık İthalatı Etkin Denetimle Serbest
14 Eylül 2021Plastik/Polietilen atık ithalatına konan yasak, ‘etkin denetim’ kriterleri belirlenerek kaldırıldı. Firmalara teminat mektubu şartı getirilirken ithal edilen atığın limandan fabrikaya kadar çipli sistemle takip edilmesi ön görüldü.
Ticaret Bakanlığı, 18 Mayıs’ta plastik polietilen atık ithalatına getirdiği yasağı, etkin denetim kriterleri belirleyerek kaldırdı. Sıkı denetimin öne çıktığı yeni düzenlemeye göre Türkiye’de faaliyet gösteren 1350 geri dönüşüm firmasının tüm lisansları sil baştan gözden geçirilecek. Atık ithalatında suistimalin önüne geçebilmek için teminat mektubu zorunluluğu getirildi. Teminat mektubu ile, aynı zamanda çevresel kaygılara yol açan merdiven altı firmaların elenmesi hedefleniyor. Eskiden ithalatçı firmalar, kırma makinesiyle elde edilen üretim kapasitelerinin en fazla yüzde 50’si kadarını ithal edebiliyordu; kalan kısım yurt içinden tedarik ediliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise kırma makinesi kapasitesiyle değil, daha büyük yatırım gerektiren ve daha katma değerli ürün aşaması olan ısıl işlem kapasitesi baz alınarak ithalat oranı belirlenecek. Ticaret Bakanlığının yeni düzenlemesine göre firmalar, daha çevreci geri dönüşüm için gerekli makine-ekipmanları bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca ithal edilen atığın takibi için tehlikeli atık taşımacılığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kullandığı Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT), plastik atık ithalatında da kullanılacak. Böylece ithal atıklar, limandan fabrikaya gidene kadar çipli sistemle takip edilecek. Ürünün gerçekten fabrikaya mı, yoksa beyan dışı bir yere mi gittiği tespit edilebilecek.
Polietilen atık ithalatına yasak konulması yerine etkin denetim içeren sıkılaştırılmış yeni bir mevzuatla geri dönüşüm sektörünün önünün açılması gerektiği görüşünü savunan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu şöyle konuştu: “Çevresel kaygıları ortadan kaldırmak için etkin denetimi öne çıkararak suistimalleri azaltmayı hedefleyen yeni düzenleme, geri dönüşüm sektörü için olumlu bir adım olmuştur. Mevzuatın yürürlüğe girmesiyle atık ithal eden 1350 firmanın sayısı kriterlere bağlı olarak düşecektir. Çevresel sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen yeni düzenleme, geri dönüşüm sektörünü kontrollü hale getirecek. Plastik geri dönüşüm sektöründe gerçekleştirilecek lisans rehabilitasyonu önemli olacaktır. Teminat mektubu zorunluluğuyla da işini layıkıyla yapabilecek etkinliğe sahip kapasite ve ekipmana sahip firmalarla yola devam edilmesi sağlanacak.”
PLASFED: KAZANAN ÜLKEMİZ OLACAK
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, “Polietilen hurda ithalatının serbest bırakılması memnuniyet verici olsa da ithalat yasaklarında fiili durum devam ediyor.” dedi. Plastik geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, kapılarına kilit vurma noktasına geldiğinin altını çizen Ömer Karadeniz, “Geldiğimiz noktada ilgili kamu otoritelerine doğruları anlatabildiğimizi göstermesi açısından polietilen hurda ithalatını serbest bırakan bu tebliği çok önemsiyoruz. Lakin plastik hurda ithalatında, fiili yasak durumunun devam ettiğinin de gözden kaçırılmaması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının genelgesinde de kısa süre içerisinde değişikliğe gidilmeli ve fiili yasak kaldırılarak etkin denetim mekanizmaları oluşturulmalı.” dedi.
PAGDER: AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI AÇISINDAN ÖNEMLİ
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “Sektörün ithalat yapabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelgesinde de değişikliğe gidilmesi gerekiyor.” dedi. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında plastik ürünlerin içeriğinde geri dönüştürülmüş ham madde kullanma zorunluluğu getirildiğinin altını çizen Gülsün, “Ülkemizde plastik geri dönüşüm sektörünün durma noktasına gelmesine sebep olan mevzuat değişikliği, plastik mamul ihracatımızı da çok olumsuz etkileyecekti. Polietilen hurdalarının ithalatına tekrar izin verilmesi hem sektör hem ülkemiz adına sevindirici bir gelişme.” dedi.