Who’dan E-Atık Durumu
21 Eylül 2021Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan “Çocuklar ve e-atık” başlıklı raporda, 2019 yılında dünya çapında 53,6 milyon ton e-atık üretildiğine dikkat çekildi. E-atıkların hem insan hem de çevre sağlığını tehdit ettiğine işaret eden WHO, e-atık geri dönüşümünün önemine bu raporda vurgu yaptı.
Dünya Sağlık Örgütünün 15 Haziran tarihinde yayınlanan “Çocuklar ve e-atık” başlıklı raporunda, özellikle çocukların bu tür atıkların sonuçlarından olumsuz etkilendiğine dikkat çekiliyor. WHO’ya göre e-atıklar; erken ve ölü doğumlarla dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) oranlarında artışa, davranış problemlerine, çocuk ruh halinde değişikliklere, duyu bütünleme güçlüklerine ve düşük bilişsel ve dil puanlarına kadar değişik şekillerde sonuçlar ortaya koyuyor.
WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Yükselen üretim ve bertaraf hacimleriyle dünya, yakın tarihli bir uluslararası e-atık tsunamisi ile karşı karşıya.” dedi. Ghebreyesus, “Dünya, denizleri ve ekosistemlerini plastik ve mikroplastik kirlilikten korumak için nasıl bir araya geldiyse, en değerli kaynağımız olan çocuklarımızın sağlığını büyüyen e-atık tehdidinden korumak için de bir araya gelmeliyiz.” şeklinde konuşarak tüm dünyaya mesaj verdi.
E-ATIKLAR KONUSUNDA AFRİKA ÇOK GERİDE
Avrupa ve Amerika kıtalarından her yıl milyonlarca ton e-atık yasadışı yollardan Afrika kıtasına gönderilmekte. 54 Afrika ülkesinden 34’ü plastik kullanımını yasaklayan yasalar çıkarmış olsa da mevzuat, e-atık için daha az kısıtlayıcı. Afrika’da, e-atıkların geri kazanılmasına yatırım yapan az sayıdaki ülkeden biri Mısır. Kahire’de e-atıkları geri dönüştüren dört şirket var. Zambiya, Nijerya, Kamerun ve Gana’da da girişimler ortaya çıkmakta. Batı Afrika ülkesi Gana, yakında bir e-atık geri dönüşüm merkezine sahip olacak. Gana ayrıca 2015 yılından bu yana başkent Accra’da Sürdürülebilir Geri Dönüşüm Endüstrileri Projesi’ni (SRI) geliştiriyor. 2019’da başlatılan projenin ikinci aşaması, altyapı ve insan kaynakları açısından e-atık işleme için ulusal kapasite oluşturmayı hedefliyor. Projenin bu kısmı 2023 yılında tamamlanacak.
- Etiketler:
- elektronik atık