KAĞIT SANAYİİ KORONA VİRÜSÜNE KARŞI KOLLARI SIVADI

12 Mayıs 2020

Tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisinin yarattığı etkiler ülke ekonomilerini derinden sarstı. Ülkeler arka arkaya destek paketlerini açıklarken Türkiye’de de milli seferberlik ilan edildi. Kağıt sektörü de bu seferberliğe sessiz kalmadı. AGED kağıt toplayıcılarının günlük ihtiyaçlarını karşılamak için “Gıda Kampanyası” başlatırken, kağıt fabrikaları da tıbbi koruyucu malzeme üretimi için kolları sıvadı.

Çin’in Wuhan kentinde başlayıp kısa sürede tüm dünyaya yayılan Korona virüsü (Covid 19) Türkiye’yi de derinden sarsmaya devam ediyor. Sağlık sektörü canla başla bu
pandeminin yayılmasını engellemeye çalışırken teker teker kapanan işyerleri de ekonomik hayatımızı zorlamaya başladı. Mali olarak zor duruma düşen vatandaşlarımıza sahip çıkmak
için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan bağış kampanyasına birçok işadamı destek açıklamasında bulundu. Ülkemizin bu pandemiyi en az hasarla atlatması için kağıt sektörü de elinden gelen desteği yapmak için harekete geçti. Sektör maske gibi tıbbi ihtiyaçlar için fabrikalarını açarken AGED de sokak toplayıcıları için bir kampanya başlattı.

Korona virüsü salgınından dolayı dünyada her sektör ve toplumun her kesimi gibi geri dönüşüm sistemi de zor günler
geçiriyor. Bu zorlukta en büyük mağduriyetlerden bir tanesini de günlük gelirlerini kâğıt toplayarak kazanan sokak toplayıcıları yaşıyor. AGED, salgın nedeniyle çoğu yerin kapanmasıyla birlikte karton bulamayan sokak toplayıcılarına
yardım eli uzattı. Dernek, toplayıcıların mağduriyetini bir nebze giderebilmek adına gıda desteği kampanyası başlattı.

AGED’DEN SOKAK TOPLAYICILARINA DESTEK

Ülke içerisinde geri kazanılan 3,2 milyon ton kâğıt olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 20’sinin (600-700 bin ton) sokak toplayıcıları sayesinde ekonomiye kazandırıldığını belirten AGED Genel Müdürü Osman Kaytan, “Biz her zaman sokak toplayıcılarının sektörün önemli bir paydaşı olduğunu ve bir meslek grubu olarak tanınması gerektiğini savunduk. Sokakta faaliyet göstermeleri nedeniyle her türlü riske açık olan
bu kesime özellikle sağlık güvencesi sağlanması gerekiyor.

Toplama yaptıklarında para kazanabilen ve çeşitli nedenlerle toplama yapamadıklarında ise hiçbir geliri olmayan bu insanların bugün toplum yararına yapılan çağrılara uyarak evde kalmaları ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Biz kâğıt sanayiini temsil eden bir dernek olarak zor durumda olan sokak toplayıcılarına yardım etmeyi kendimize vazife edindik. Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek her seferinde göz ardı edilen dezavantajlı bir gruba yardım eli uzatmış olacağız, aynı zamanda da ülkemizin seferber edildiği ‘Evde kal Türkiyem!’ kampanyasına da katkı sunmuş olacağız. Bu kapsamda gücümüz yettiğince yardımlarımızı sürdüreceğiz,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

MOPAK’TAN GÖKKUŞAĞI MASKELERİ

Kağıt ve defter üreticisi MOPAK, sosyal medya üzerinden başlattığı ‘Gökkuşağı Projesi’ ile binlerce maske bağışı yapmaya hazırlanıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüsü salgınına karşı Türkiye’de topyekün bir mücadele başlarken kamu kurumları, STK’lar ve özel sektör arasındaki iş birliğine bir yenisi daha eklendi. 94 yıldır matbaa ve kağıt sektöründe faaliyetlerini sürdüren MOPAK, evde kal çağrılarına uyan ve hayallerindeki gökkuşağını çizip paylaşanlar adına maske bağışında bulunacak. Proje kapsamında herkesten hayal güçlerini renklerle buluşturarak kendi gökkuşaklarını çizmelerini ve camlarına asmaları bekleniyor. Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan MOPAK Genel Müdürü Ruhi Molay, “Sadece hastalıklar değil mutluluk da bulaşıcıdır felsefesiyle hayata geçirdiğimiz projeyle, virüsün psikolojik etkilerini azaltmayı ve toplumsal bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

EREN HOLDİNG’TEN YÜZ BİNLERCE MASKE VE TULUM DESTEĞİ

Korona virüsü mücadelesinde devletin yanında yer alarak büyük ve anlamlı bir sorumluluk üstlenen Eren Holding,
ürettiği maske ve tulumların tamamını devletin ilgili kurumlarının hizmetine sunuyor.

Türkiye Korona virüsü ile ulusal bazda mücadelesini sürdürürken sağlık çalışanları başta olmak üzere devlet kurumlarında büyük miktarda maske ve tulum ihtiyacı olduğu gündeme gelmişti. Küresel salgına yönelik büyük bir sorumluluk örneği sergileyen Eren Holding; devlet birimlerinin ihtiyacı olan maske ve tulum ihtiyaçlarını karşılayabilmek için holding bünyesindeki tekstil fabrikalarını devletin hizmetine sundu.

“Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına da kayıtsız kalmayan Eren Holding; kampanyaya 6 milyon TL nakdi yardım ve hastanelerin ihtiyaç duyduğu sağlık malzemelerini karşılamak içinde 5 milyon TL tutarında yardım gerçekleştirdi. Holding’in web sitesinden yapılan duyuruda, salgın tehdidinin ortadan kalktığı ana kadar yardımların devam edileceği ifade edildi.