NİKEL ÜSTÜN PERFORMANS SERGİLİYOR AMA PASLANMAZ SEKTÖRÜ BASKI ALTINDA

10 Kasım 2019

Uzun vadede, 2020’den itibaren elektrikli araçların bataryalarında nikel kullanımına devam eden güçlü büyümeyle birlikte daha yüksek nikel fiyatlarına neden olacak şekilde paslanmaz metal piyasasında bir toparlanma bekleniyor.

Lonra Metal Borsası’nda (LME) en önemli temel metaller arasında, Temmuz 2019 sonu itibarıyla, 2018 sonuna kıyasla sadece nikel fiyatları artıştaydı. Bu yılda şu ana kadar, teneke fiyatları bu yıl için şimdiye kadar %11 düşerken, nikel fiyatları %34 arttı.

Nikel fiyatlarındaki yükselme ABD-Çin ticaret savaşları ve artan nikel üretimi hakkındaki yaygın kaygılara rağmen gerçekleşti. Acquarie Kapital’e göre, küresel nikel üretimi 2019’un ilk yarısı boyunca yıl bazında %8,9 arttı. Her ne kadar başlıca nikel üretimi yükselişte olsa da, nikel tüketiminin tedarik artışlarını aştığı bildirildi. Reuters’e göre, Uluslararası Nikel Çalışma Grubu küresel saflaştırılmış nikel talebinin, 2019 yılının ilk dört ayında tedariki 27.000 ton aştığını belirtti. Nikel piyasasındaki küresel açık, Çin’de paslanmaz çelik üretiminin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

ÇİN ÜRETİMİ ARTIYOR

2019’da daha yavaş bir başlangıca evirildikten sonra, piyasa analistleri Çin’deki paslanmaz çelik üretiminin 2019’un ikinci çeyreğinde artacağını tahmin etmekteydiler. Uluslararası Paslanmaz Çelik Forumu’ndan gelen rakamlara göre, küresel paslanmaz çelik eriyiği fabrika üretimi 2019’un ilk çeyreğinde yıl bazında %2,5 düştü ve 12,46 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu kapsamda Çin’in üretimi %1,5 ile sıyrılırken, Asya’nın geri kalanında %5,7 değişti ve ABD’de paslanmaz çelik üretimi %2,5 azaldı. Bununla birlikte, Metal Bülteni’nin belirttiğine göre yılın ilk yarısı için, Çin’deki paslanmaz çelik fabrikaları 14,35 milyon ton ham paslanmaz çelik üretti, bu rakam 2018’in ilk yarısına göre %8,5 artış oluşturdu.

İkinci çeyrekte Çin paslanmaz çelik üretimindeki hızlı artış, Endonezya’daki üretim artışı ile birlikte, küresel paslanmaz çelik ve hurda endüstrileri için ana etkenler oldu.

Asya’da nikel, nikel pik demir ve paslanmaz çelik piyasası gelişmeleri Avrupa ve ABD piyasa katılımcılarıyla kıyaslanamayacak seviyede büyük etkiler oluşturmaya devam ediyor.

AVRUPA’DA ZORLU KOŞULLAR

Avrupa’da yavaşlayan Alman sanayi üretimi ve potansiyel Brexit etkileri mal piyasalarındaki kırılganlığı artırmaya devam etmektedir. Koruyucu ticari tedbirlerin beklenmeyen sonuçları da piyasa karışıklıklarına yol açmaktadır. İthalat rekabeti ve yükselen ham madde maliyetleri Avrupa paslanmaz çelik üreticilerini etkileyen temel faktörlerden bazıları. AB, ithal çelik için yeni kuralları değerlendiriyor.

ABD’DEN KARIŞIK RAPORLAR

ABD’de yükselen nikel fiyatları, genellikle hurda paslanmaz metaldeki yüksek değerlerle birlikte gerçekleşti, fakat piyasa katılımcılarına göre piyasa koşulları mükemmelden uzak olarak devam ediyor.

ABD hurda işlemcileri, bu yıl azalan hurda paslanmaz çeliğe yönelik uluslararası taleple birlikte, nikel, demir cevher ve diğer ham madde girdi fiyatlarında bir düzeltme yapılması konusunda temkinli olmaya devam ediyorlar. ABD Sayım Bürosundan alınan ticaret verilerine göre, ABD’nin hurda paslanmaz metal ihracat hacmi, Tayvan, Hindistan ve Meksika’nın talep artışının Kanada, Çin ana kıtası ve diğer marketlerin azalan ticaret akışı ile gölgelenmesiyle birlikte Ocak-Mayıs 2019 arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre %19 azaldı ve 202.600 ton olarak gerçekleşti.

NİKEL NE KADAR SÜREYLE ÜSTÜN PERFORMANS GÖSTEREBİLİR?

İleri bakıldığında, market analistleri, 2019 yılında küresel nikel piyasasının bir tedarik yetersizliği içinde kalacağını büyük ölçüde tahmin etmektedir, fakat paslanmaz çelik ve hurda piyasası için öngörü daha az kesindir. Uzun vadede, 2020’den itibaren elektrikli araçların bataryalarında nikel kullanımında devam eden güçlü büyümeyle birlikte, 202024 yılları boyunca piyasayı yeniden arz yetersizliğine itebilecek ve daha yüksek nikel fiyatlarına neden olacak şekilde paslanmaz metal piyasasında bir toparlanma bekleniyor. Nikel fiyatlarının 2020’de ton başına 13.250 dolar, 2021’de ton başına 15.550 dolar ve 2022’de ton başına 17.375 dolar olması öngörülüyor.